Geen (voice) roaming kosten meer binnen de EU vanaf 2015?

Ma 4 juli 2011 16:24, Ron Smeets, 5036

Geen (voice) roaming kosten meer binnen de EU vanaf 2015?

Met ingang van 1 juli j.l. zijn de roaming kosten voor mobiel bellen binnen de EU verder verlaagd. Als het aan de Europese Commissie ligt dan verdwijnen de roaming kosten op mobiele telefoongesprekken binnen de EU met ingang van 2015 helemaal.

Vanaf dat moment zou je dan dus in het buitenland (binnen de landen van de EU) dezelfde tarieven voor uitgaande en binnenkomende gesprekken betalen als in he 'thuisland'.

Letwel, een defintief besluit hieromtrent is nog niet genomen. De Commissie, onder leiding van Neelie Kroes, heeft alleen uitgesproken dat men hierna gaat streven. Voordat het zover is zal er eerst nog een voorstel gemaakt moeten worden om de roaming kosten op mobiele telefoongesprekken binnen de EU verder te verlagen tussen juli 2012 (als de huidige regulering afloopt) en 2015.

Als zo'n voorstel er komt dan zullen de diverse operatoren nog wel wat gaan tegenstribbelen. In het verleden zijn sommige providers hiervoor naar de rechter gestapt, maar tot op de dag van vandaag zonder resultaat.

UPDATE (21u55): Persbureau AFP heeft, naar eigen zeggen, een concept voorstel voor de nieuwe EU regulering betreffende de voice roaming tarieven voor de komende jaren in handen gekregen. In dat ontwerp staan onder andere de voorgestelde maximum tarieven voor uitgaande gesprekken, binnen de landen van de EU, voor de periode tussen 2012 en 2014. In het voorstel wordt volgens AFP gesproken over een verdere verlaging van de roaming kosten voor uitgaande gesprekken in het buitenland naar 38 ct/min op 1 juli 2012, 33 ct/min op 1 juli 2013 en 28 ct/min op 1 juli 2014 (alle bedragen incl. BTW). Sinds 1 juli j.l. is het maximale roaming tarief voor inkomende gesprekken binnen de EU vastgesteld op 42ct per minuut. Over de kosten voor inkomende gesprekken wordt in het bericht van AFP niets vermeld. De kosten voor SMS'jes vanuit het buitenland (binnen de EU) gaan in het nieuwe voorstel alleen volgend jaar (1 juli 2012) nog verder omlaag, naar 12 ct per SMS (incl. BTW). Dat is nu nog 13 ct.

Maar het meest opvallende 'nieuwtje' is het feit dat de EU commissie onder leiding van Neelie Kroes ook van plan is om een maximaal tarief voor Data Roaming in te stellen. Tot nu toe gold er alleen een maximum tarief voor het bedrag dat de operators onderling aan elkaar in rekening mochten brengen. Het tarief dat aan de consumenten doorberekend werd is nog niet aan een maximum verbonden. In de nieuwe voorstellen wordt gesproken over een maximaal tarief van €1,07 per MB vanaf 1 juli 2012, 83 ct / MB vanaf 1 juli 2013 en uiteindelijk 60ct per MB vanaf 1 juli 2014. Op dit moment variëren de kosten voor mobiele data binnen de EU nogal. De meeste providers berekenen momenteel tussen de 2 en 3 Euro per MB, maar dat is zonder rekening te houden met de diverse voordeel bundels en/of (internationale) data abonnementen en -aanbiedingen.

Tot slot zou in de nieuwe concept regelgeving ook een paragraaf staan waarin de mogelijkheid besproken wordt dat klanten binnen de EU, naast hun eigen abonnement, de vrijheid moeten krijgen om een separaat abonnement te kunnen afsluiten voor roaming diensten. Dat abonnement moet bij elke willekeurige provider afgesloten kunnen worden (binnen de EU, natuurlijk). Daarnaast moet de consument op een dergelijk abonnement bereikbaar blijven met zijn of haar eigen nummer. In de praktijk zou dit dus kunnen betekenen dat iemand die in Nederland woont maar in een ander EU land werkt in het betreffende land een tweede abonnement kan afsluiten met hetzelfde (Nederlandse) mobiele nummer. Dat zal technisch zeker mogelijk zijn, maar ik kan mij goed voorstellen dat een dergelijk voorstel tot het nodige, juridische, getouwtrek zal leiden tussen de diverse telco's en de Europese Commissie.

Reacties (5)

 

  • John
  • Ma 4 jul 2011, 16:41

  En niet meer dan terecht. De meeste netwerken zijn in handen van bedrijven die door heel Europa actief zijn, dus waarom moet ik voor Vodafone in Duitsland opeens veel meer betalen dan in NL?

  Helemaal sterk als je weet dat een groot deel van de nationale gesprekken sowieso al via internationale verbindingen schijnt te lopen.


  • Pim Brussee
  • Ma 4 jul 2011, 18:33
  Iphone_comment

  Gelukkig is er Onavo, waarmee je tot 80% kunt besparen op je datakosten.


  • zkh_tim
  • Di 5 jul 2011, 22:41

  Dan mag het van mij met terugwerkende kracht, stelletje boeven!


  • gerard-bijlsma [website]
  • Vr 8 jul 2011, 14:30

  mevrouw Kroes komt wat bekakt over.maar ze is goed bezig.om de kosten te verlagen.


  • gerard-bijlsma [website]
  • Vr 8 jul 2011, 14:31

  @Pim Brusse..wat is Onavo.als je even tjd hebt laat het weten.fijn weekend

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • De eerste Honor van dichtbij bekeken; 'n bekend gezicht Toestellen

  Honor is een nieuw smartphone merk. De Honor 6 is het eerste toestel dat in de winkels verschijnt

 • Eerste indruk Samsung Galaxy Alpha (video) Toestellen

  De Galaxy Alpha is de eerste Samsung met een metalen frame en een nieuw design. Helaas is hij niet bepaald goedkoop

 • Review: Drie dagen met de Galaxy Note 4 (video) Toestellen

  Samsung heeft de phablet groot gemaakt, letterlijk en figuurlijk. Hoe bevalt de Note 4 na drie dagen?

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27407)
 2. Nokia Lumia 900 (22878)
 3. Nokia C6-01 (22058)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21386)
 5. Foony (21012)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines