Mobiel bellen naar EU landen duur voor Nederlandse consument

Di 4 augustus 2009 21:30, Ron Smeets, 6164

Mobiel bellen naar EU landen duur voor Nederlandse consument

Gisteren ontstond er (online) nogal wat commotie rondom een folder van HEMA Prepaid. Aanvankelijk dacht ook ik dat de tarieven die daarin vermeld stonden voor het mobiel bellen vanuit Nederland naar een ander EU Land van geen kant klopten. In de folder werd namelijk een prijs per minuut van €1,41 vermeld voor het bellen van mobiele nummers in bijvoorbeeld Polen en België.

Omdat de EU de maximale tarieven voor mobiel bellen sinds ruim een jaar aan banden gelegd heeft (en het maximum tarief per 1 Juli j.l. nogmaals verlaagde tot maximaal 51cent per minuut) trok ik, en met mij nog enkele andere media, de conclusie dat de HEMA tariefkaart niet juist kon zijn. Overigens had de HEMA zelf die conclusie ook al getrokken omdat ze hun klanten online en in de winkels inmiddels lieten weten dat er een fout geslopen was in de betreffende tariefkaart.

Echter, na enig onderzoek en enkele reacties van oplettende lezers bleek al gauw dat de tarieven die oorspronkelijk in de HEMA folder stonden wel degelijk de juiste waren.

Het is namelijk zo dat de Europese Commissie weliswaar de roaming- en SMS tarieven binnen EU landen aan banden gelegd heeft, maar die regel geldt dus niet voor het bellen vanuit je eigen land naar een andere EU-land. Die tarieven zijn nog 'vogelvrij'. Concreet betekent dat nu dus dat wanneer je vanuit Nederland met je KPN, Vodafone of T-Mobile abonnement iemand belt in een ander EU land je per minuut meer betaalt dan wanneer je diezelfde persoon vanuit het buitenland zou bellen. Een voorbeeld. Als ik met mijn KPN SIM naar het mobiele nummer van mijn neef in Duitsland bel, dan betaal ik nu €1,41 per minuut. Een gesprekje van 10 minuten kost mij dan dus €14,10. Rij ik echter eerst naar België en bel dan met hetzelfde toestel naar Duitsland dan betaal ik 'slechts' 51 cent per minuut. Hetzelfde gesprekje kost mij dan dus €5,10. Dat scheelt nogal. Overigens zijn de butenland tarieven niet bij alle providers zo extreem veel hoger als in bovenstaand voorbeeld van KPN. Zo kun je bij T-Mobile al voor 50 cent per minuut naar het buitenland bellen en Vodafone rekent voor sommige landen 85 cent per minuut. En natuurlijk zijn er ook bij elke provider wel enkele opties om je abonnement aan te passen zodat je voor een nog lager tarief naar het buitenland kunt bellen maar die oplossingen zijn meestal pas rendabel als je regelmatig en lang naar het buitenland belt.

Dezelfde kromme buitenlandse tariefstructuur geldt, weliswaar in mindere mate, ook voor het versturen van SMSjes. Als ik buiten mijn belbundel nog SMSjes wil versturen dan kost dat bij sommige providers en abonnementsvormen tussen de 15 en 25 eurocent per SMS. Sta ik echter in een ander EU-land, dan kost het verzenden van een SMSje altijd maximaal 13 eurocent. Hierover heb ik eerder ook al eens bericht.

Op zich is het natuurlijk vreemd dat men tijdens de jarenlange onderhandelingen van de Europese Commissie voor het bepalen van de maximale roaming tarieven voor bellen, gebeld worden en SMS-en VANUIT het buitenland, binnen de EU, er niet meteen ervoor gezorgd heeft dat diezelfde maximale tarieven ook gingen gelden voor het bellen NAAR het buitenland vanuit het thuisland van de mobiele beller, toch? De situatie die nu namelijk, in Nederland, is ontstaan is voor veel klanten natuurlijk niet echt te begrijpen.

PortableGear heeft eerder vandaag telecomwaakhond OPTA om een reactie gevraagd. Die zegt op de hoogte zijn van de hierboven geschetste situatie. "Het idee is dat je in het buitenland toch minder alternatieven voor handen hebt dan hier in Nederland. De meeste Nederlanders die vanuit eigen land regelmatig naar het buitenland bellen passen hier vaak hun mobiele abonnement aan aan, of bellen via de vaste lijn, skype of een belhuis omdat dat goedkoper is. Bellen in Nederland wordt toch als een ander 'product' ervaren dan bellen in het buitenland: daar weet je het belhuis niet te vinden, en bovendien betaal je in het buitenland voor gebeld wórden."

"De OPTA houdt de tarieven in de gaten maar ziet vooralsnog geen reden om in de grijpen. Overigens zijn er ook lagere mobiele tarieven voor het bellen naar Polen, bijv. T-Mobile 50 cent en Vodafone 85 cent. Bij bellen naar het buitenland vanuit eigen land is er meer (en makkelijker) keuze voor een consument, dan vanuit het buitenland - daarom is er meer prijsdruk op de grensoverschrijdende tarieven dan op de (ongereguleerde) tarieven voor bellen in Europa. Zolang er keuze is en je voor vergelijkbare tarieven als het Eurotarief vanuit Nederland naar bijv. Polen kunt bellen, zien wij geen reden om in te grijpen. Mobiele partijen kunnen zich juist onderscheiden op basis van speciale aanbiedingen voor specifieke gebruikers."

Op zich valt er natuurlijk wel wat te zeggen voor de reactie van de OPTA, maar ik vind dat de providers in Nederland het niet kunnen maken om deze veel hogere tarieven te handhaven. Ik hoor, lees, natuurlijk ook graag wat jullie hier van vinden.

Reacties (3)

 

  • @r0eland
  • Di 4 aug 2009, 23:34

  met KPN kan het bellen naar je neefje zelfs nog goedkoper:

  Bellen in het grensgebied bundel voor €5, daarna 25ct p/min en gratis ontvangen(deze kende ik nog niet)

  http://www.kpn.com/mobiele-diensten2/voordeelopties-mobiel2/overstappen-me...


  • Patrick Mulder - www.AdFiliate.nl [website]
  • Wo 5 aug 2009, 10:14

  De marges moeten ergens verdiend worden. En inkomende internationale (terminating) gesprekken zijn ng steeds een goudmijn voor de operators


  • Mupp@
  • Wo 5 aug 2009, 12:16

  Als ze dat nou gewoon zo laten. Als dit weer aan banden word gelegt gaan ze dat compenseren door de binnenlandse tarieven te verhogen.

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • Review: Drie dagen met de Galaxy Note 4 (video) Toestellen

  Samsung heeft de phablet groot gemaakt, letterlijk en figuurlijk. Hoe bevalt de Note 4 na drie dagen?

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27189)
 2. Nokia Lumia 900 (22696)
 3. Nokia C6-01 (21914)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21217)
 5. Foony (20867)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines