MWC 2012; de Flop en Top 3

Do 1 maart 2012 23:25, Ron Smeets, 31900

Het zit er al weer op voor 2012. Vandaag was de laatste dag van het Mobile World Congress in Barcelona. Het was ook echt de allerlaatste dag op de Fira Montjuïc. Volgend jaar verhuist het MWC naar een andere plek hier in de overwegend zonnige Catalaanse hoofdstad. Enfin, tijd om samen met GSM Helpdesk, vanaf Tim Wijkman's favoriete stekje aan de rand van de stad, even terug te blikken naar de Flop en Top 3 van het MWC 2012. En ja. . . het weer was prima de afgelopen dagen ;-)

Reacties (18)

 

  • Ronnie
  • Vr 2 mrt 2012, 07:26

  Heb eerder het idee dat de "grote" merken een eigen congres gaan organiseren om flagship aankondigingen te doen.
  Overigens is Windows 8 redelijk mobiel ;) en maakt het mogelijk voor jullie om het hele jaar te speculeren of WP8 hierop gebaseerd is.


  • Bart
  • Vr 2 mrt 2012, 07:28

  Erg leuk gedaan, mijn complimenten. Heb met plezier het (lange) filmpje bekeken.

  Nokia is de verrassing, ongelooflijk! Sony moet toch ook genoeg camera techniek in huis hebben om Nokia te kunnen evenaren???


  • Ron Smeets [website]
  • Vr 2 mrt 2012, 07:32

  @Ronnie,
  Natuurlijk zit er wel iets van 'mobiel' in W8, maar niet zo zeer de versie die hier gepresenteerd werd. En dat WP8 een directe afstammeling zal worden van W8 is wel een zekerheidje. Daar hoef je niet al te lang over speculeren ;-)))


  • BU
  • Vr 2 mrt 2012, 09:18

  Ben jaloers op het lekkere weer.


  • Emlyn
  • Vr 2 mrt 2012, 11:11

  Hoe kun je WP nou laten floppen omdat t eenheidsworsten zijn? Ff serieus...
  Dat je ze flopt vanwege dat ze niks te melden hebben,prima! Maar eenheidsworsten...
  Zullen we t hebben over Android 4, tegra3, 8mp camera toestellen hebben??

  Wie zijn nu werkelijk de eenheidsworsten?
  En dat noemt zo'n gsmhelpdesk gast zich een expert...


  • BU
  • Vr 2 mrt 2012, 12:08

  @Ron, Tim en jij lijken op elkaar. Familie?


  • Fred
  • Vr 2 mrt 2012, 12:39

  Vroeg mij eigenlijk af of apple niet op die beurs stond. Daar hoor je weinig van.

  Benj blij dat Nokia en Huawei (terecht!!!).
  Bij de toppers staan.
  Laat mijn keuze beetje vsan de prijs afhangen. Maar die Nokia is gewoon een "cool" ding vind ik. Die bult is wel stoer.


  • Marcel
  • Vr 2 mrt 2012, 12:47

  Voor mij is de top toch wel de HTC One toestellen. Vooral de OneX is om je vingers bij af te likken.


  • Bouke
  • Vr 2 mrt 2012, 13:26

  Naar wat ik afgelopen dagen heb gezien en meegekregen, kan ik grotendeels met de heren meekomen.

  Wat ik leuk vind is de serie die Sony heeft gepresenteerd. Als je als consument onderscheidend wilt zijn, dan zijn de nieuwe Sony toestellen een fantastische afwisseling op de andere toestellen. Daarnaast heb je kwalitatief goede telefoons in handen, die ook nog tijdig ge-updated worden.

  Wil je als consument een alleskunner met veel snelheid en helemaal up-to-date zijn met de specs, dan is de HTC One X (en de HTC One V) een uitstekende keus. Een lichtere skin (Sense), verbeterde camera- en geluidsopties en een herkenbaar, maar verfrissend model.

  Als je de beste camera wilt en ook tussendoor een beetje wilt internetten, dan komt uiteraard de Nokia 808 tevoorschijn. Maar dan moet je wel iets minder waarde hechten aan een besturingssysteem. Ik krijg het idee dat dit zeer dicht in de buurt komt van een gewone, digitale compactcamera. Daarnaast lijkt mij het zoomen zonder kwaliteitsverlies heerlijk.

  Wil je snelheid en hecht je je als consument niet zoveel waarde aan een merk en durf je wel een uitdaging aan in dat opzicht: Huawei. Ik ben zeer benieuwd hoe zij het er vanaf gaan brengen komend jaar. Naast beschikbaarheid zal ook de rol van de marketing een grote zijn, om hun toppers tot een succes te maken. Ik krijg er zelf een beetje een flashback bij met HTC.

  Als LG nou eens werk maakt van het verbeteren van de snelheid van hun updates en zorgt voor een verbetering van hun hardware, dan zou het nog eens wat kunnen worden. En anders zullen ze zich moeten onderscheiden met de prijs. Zo niet, dan helpt zelfs een ruim marketingbudget niet.

  Verder zijn er nog de Panasonics (waterdicht) en de ZTE's, die ook graag een graantje mee willen pikken in Europa. Mocht de kwaliteit van de hardware goed zijn en de promotie ook, dan zouden die wel eens een leuk aantal toestellen kunnen verkopen. Maar mijn verwachtingen daaromtrent zijn laag.

  Met de komst van de opvolger van de Samsung Galaxy SII en wellicht een opvolger van de iPhone 4S in het verschiet, beloofd dit een mooi en concurrerend jaar te worden.


  • Adriana
  • Vr 2 mrt 2012, 13:34

  @bouke

  wellicht een opvolger van de 4s? het is wel zeker te noemen dat apple met een nieuwe phone komt dit jaar.

  wat ik wel jammer vindt is dat (android en windows) fabrikanten ondanks het vele geklaag van t publiek de toestellen steeds groter maken. ik vind de htc one x ook fantastisch qua specs maar ze kunnen niet verwachten dat een 4.7 inch scherm een telefoonscherm is. mijn vraag is waar houdt t op? straks hebben we gewoon kasten van 8 inch aan onze oortjes lolll. ben geen fan van apple maar daarin admireer ik ze echt dat ze niet groter dan 4 inch zullen gaan bij de iphone 5, een telefoon moet een telefoon blijven he.


  • Ed
  • Vr 2 mrt 2012, 13:37

  @Bouke
  Die flashback met HTC heb ik ook als ik kijk naar Huawei. Goedkoper is altijd mogelijk, maar het houdt ergens op. De grote fabrikanten fabriceren ook in China. Wil Huawei scoren dan moeten ze ook een service netwerk opzetten, distributiepunten die zorgen voor aftersales en garantie afwikkelingen, reclame en verkoop activiteiten, het kost allemaal geld. En dat wordt verwerkt in de prijzen. De wederverkopers moeten ook een stuiver verdienen, al met al weinig reden om te verwachten dat ze een vergelijkbaar product voor aanmerkelijk minder kunnen brengen. Een van de besparingen is dus die op componenten. Vandaar mijn HTC flashback. Een keer ben ik er ook ingestonken, een HTC genomen, zag er leuk uit en leek een goede koop. Tot je erachter komt dat de geluidskwaliteit bedroevend is.

  Ergo, het komt uit de lengte of de breedte. En als ze een toptoestel uitbrengen voor 500 euro, waar een concurrent voor hetzelfde 600 vraagt, is dat een behoorlijk prijsverschil, maar de vraag of mensen voor 500 euro een gok gaan nemen. Ik zeker niet.


  • Maarten
  • Vr 2 mrt 2012, 13:45

  Sja, je kan het een flop noemen. Of ze houden er gewoon geen rekening mee. Het MWC kan zich groot noemen (en zijn), als producenten vrolijk sleutelen aan hun software en toestellen tot een moment dat niet gelijk is aan het MWC, lijkt het me duidelijk dat ze het misschien gewoon niet zo serieus nemen. Zoals gezegd: Samsung en Windows zullen hun aankondigingen wel houden totdat het hun past en alle aandacht naar hun gaat.
  Dan kan je Apple ook een flop noemen... Het is maar hoe je het bekijkt.
  Wat is er overigens mis met 'eenheidsworst', een laptop is toch ook eenheidsworst dan? Bweh, altijd datzelfde W7, altijd datzelfde...


  • Fred
  • Vr 2 mrt 2012, 13:56

  @bouke

  Wil je snelheid en hecht je je als consument niet zoveel waarde aan een merk en durf je wel een uitdaging aan in dat opzicht: Huawei. Ik ben zeer benieuwd hoe zij het er vanaf gaan brengen komend jaar. Naast beschikbaarheid zal ook de rol van de marketing een grote zijn, om hun toppers tot een succes te maken. Ik krijg er zelf een beetje een flashback bij met HTC.


  Sinds wanneer is Huawei geen merk?? Harstikke cool merk denk ik. Met paard!! Zie niet in dat het geen merk is. Erg belend merk en groot zelfs!


  • Rene
  • Vr 2 mrt 2012, 14:33

  @ Ron en "kornuiten"

  bedankt voor jullie mooie verslaggeving vanuit...jawel....24C Barca:)

  En ja,Quadcore,Turbo core,V8 Twinturbo core,boeit mij helaas vorr de voorstanders ,niet zo.

  De 808 is voor mij eindelijk weer eens een Symbian Super Nokia,alwaar ik op hoopte,dat ie ooit nog zou komen.

  Ben nu eenmaal een Symbian fan/gebruiker sinds 1993,en da's moeilijk afstapppen hoor..

  Ik vind het met alles een topper,ikheb genoeg aan Symbian,kan ook alles eruit halen,met apps.
  Maar helemaaal...DE camera..omdat ik graag foto's maak,het liefst spontane.

  Heb al diverse keren met mijn foto's op de lokale stadszenders website "gestaan",gemaakt met mn N8.

  (AT5 gespot)
  Jongens,nogmaals bedankt voor jullie leuke,en goede info reportages !
  Groetjes,en de mazzel,
  René de Kok


  • Bouke
  • Vr 2 mrt 2012, 14:36

  Ed>
  China, ik heb sterk het idee dat bijna iedere telefoonfabrikant daar z'n telefoons laat maken. Volgens mij heb ik gelezen dat zelfs Nokia een gedeelte van de productie naar China gaat overhevelen.

  Maar eigenlijk doelde ik daar niet op met "flashback". HTC was eerst fabrikant van toestellen voor providers en andere merken, om vervolgens (na hun jarenlange ervaring voor anderen) de stap te nemen onder eigen merknaam telefoons uit te brengen. Eerst met Windows Mobile en vervolgens als eerste op de Android-trein.

  Huawei gaat nu ongeveer hetzelfde proberen. Ook zij maakten eerst alleen telefoons voor andere bedrijven en ook zij gaan nu (na de nodige expertise te hebben opgedaan én geld te hebben verworven) onder eigen merknaam telefoons uitbrengen. Ze beginnen zelfs met een hele lijn, voor verschillende segmenten.

  Huawei heeft een hoop te winnen, maar hebben (lijkt het) wel het geld en de mankracht voor om een distributienetwerk op te bouwen, een service netwerk op te zetten, een grote marketingcampagne neer te zetten, etc, etc...

  De keuze die jij maakt, maakt een ander ook, maar dan misschien wel de andere kant op. Die durft dat wel aan of krijgt er juist wel een goed gevoel bij. En als ze daar genoeg van hebben, kunnen ze winst maken, zelfs met kleinere marges. Daarnaast denk ik dat de marges per product groot genoeg zijn, om voor dezelfde kwaliteit, een lagere prijs te bieden.

  Verder denk ik dat een fabrikant zich ook kan ontwikkelen en dat iedere fabrikant fouten maakt. Als ze er maar wel van leren. Zie Sony (Ericsson) met hun trage updates, toen ze net aan Android begonnen. Na een hoop kritiek te hebben gekregen, lijken ze dat nu prima op orde te hebben.

  Wat HTC betreft, qua aftersales heb ik daar louter goede ervaringen mee, maar ook dat is persoonlijk. Wat ik ermee wil zeggen is, dat als ze teveel op de kwaliteit van de hardware-onderdelen zouden bezuinigen, dat in veel gevallen vanzelf terugkomt in de kosten van de aftersales. Mochten teveel zaken, zoals de speaker, bagger zijn, dan komt de consument dat (d.m.v. de huidige communicatiemiddelen) wel tijdig te weten en zal men andere keuzes maken.

  En de speakers zijn inderdaad bagger ;)


  • Bouke
  • Vr 2 mrt 2012, 14:48

  Fred>
  Misschien een beetje verkeerd geformuleerd. Uiteraard bestaat de merknaam Huawei al langer, maar is in Europa voornamelijk bekend als maker van mobieltjes voor andere partijen (en als leverancier van communicatienetwerken uiteraard). En het klopt helemaal, ze hebben de laatste jaren ook al het één en ander uitgebracht onder eigen merknaam.

  Pfoe, ai, hoe lul ik me hier nou onderuit ;)


  • Fred
  • Vr 2 mrt 2012, 14:58

  @bouke Ik snap wel wat je bedoelt. Je bedoelt een bekend merk in Europa. Maar ik ben dat samsung apple gedoe meer dan beu. Waarom geen huawei? Ik weet praktisch zeker dat het een goed ding is. Alleen de prijs moet nog goed zijn en ik koop er 1. Ik heb geen zin om meer te batalen voor een "merk". Ik heb nu een samsung bijv. die ik dagelijks gebruik. Goed ding maar ook mijn samsung heeft zo zijn kwalen. En niet alleen bij mij.

  Ik denk niet dat een huawei voor een ander "merk" onder doet.

  Alhoewel ik die nokia met supercamera ook wel zie zitten.

  Ik ga het afwachten. Na de test alhier ga ik beslissen.

  En de prijs natuurlijk. Ik hoop op rond de 300 eu voor die huawei.


  • Remko
  • Vr 2 mrt 2012, 17:22

  Mijn drie hoogtepunten van MWC:
  HTC One X, de beste quad-core van dit moment.
  Samsung Galaxy Beam, gave gadget om vanaf je telefoon rechtstreeks op een muur je film te laten zien.
  PureView technologie, een camera die de komende jaren niet meer in te halen valt voor de concurrentie, jammer dat het op zo'n matige telefoon is gezet.

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27009)
 2. Nokia Lumia 900 (22525)
 3. Nokia C6-01 (21820)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21039)
 5. Foony (20716)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines