UMTS straling niet gevaarlijk voor de gezondheid

Do 8 juni 2006 11:24, Ron Smeets, 5393

UMTS straling niet gevaarlijk voor de gezondheid

Dat is (de zoveelste) gesponsorde conclusie van een onderzoek over de al dan niet schadelijke gevolgen van electromagnetische straling, in dit geval van UMTS zendmasten.

Dit Zwitserse onderzoek is betaald door de Nederlandse en Zwitserse overheid en had als doel de onrust weg te nemen omtrent de geruchten dat UMTS straling een stuk schadelijker zou zijn dan gewone GSM straling. Direct gevolg van die geruchten was het feit dat veel gemeenten de vergunningen voor het plaatsen van UMTS masten door de diverse Telco’s een stuk kritischer gingen bekijken en ze in sommige gevallen zelfs afwezen.

Daardoor konden de Telco’s hun duur betaalde UMTS licenties dus niet ten volle benutten en exploiteren en klaagden zij weer bij de regering, die hen deze licenties verkocht had. Die regering besloot vervolgens om een ‘onafhankelijk’ onderzoek te laten uitvoeren met bovengenoemd resultaat. Begint het jullie al te dagen?!?

Oh ja, ik ben niet voor of tegen UMTS (masten), maar wil alleen maar even kwijt dat we aan dit soort onderzoeken weinig of geen waarde moeten hechten. Dat geldt natuurlijk ook voor de onderzoeken die het tegenovergestelde concluderen, maar ook daarover heb ik al vaker geblogd.Gerelateerde links:
Nog een stralingsonderzoek zonder echte conclusie
Straling van GSM-Masten verwaarloosbaar
Gezondheidsraad: 'Mobiele straling ongevaarlijk'
Vakbond tegen GSM masten
Hoeveel straling krijg ik 'binnen' ?
Mobieltjes en GSM masten toch slecht voor je
UMTS-antennes slecht voor de gezondheid?
Overheid wil duidelijkheid over UMTS straling

Reacties (12)

 

  • Bert-Jan
  • Do 8 jun 2006, 14:58

  Hoe zit het dan eigenlijk met de UMTS straling van toestellen?


  • Patrick
  • Wo 21 jun 2006, 19:12

  Een maand of twee geleden nam ik mijn felbegeerde (Vodafone) Nokia N70 in ontvangst. Ben dol op die gadgets, heb zelf in een telecomzaak gewerkt en ben zeker geen geitenwollensokkenfiguur. Had in het geheel geen argwaan. Tijdens het internetten en mms-en voel ik tikken en een lastig te omschrijven gevoel van ... jah, straling dus. Maar omdat ik dat gewoon wil gebruiken leg ik, als ik een mmsje verstuur dat ding ff een eindje van me af. Internetten (hoewel gratis met mijn UMTSabo) doe ik helemaal niet meer. Hebben meer mensen die ervaring? Gelukkig kan ik zien of er een UMTS-verbinding open staat; die zet ik dan meteen uit. Ik ben ook benieuwd of ook de telefoon ook UMTS-registratie signalen geeft als je een nieuwe netwerkcel binnenkomt. Maar ik kan van tevoren voelen dat er een mms-je binnen komt. Vrienden voelen het ook.


  • Redactie Mobile Cowboys [website]
  • Do 22 jun 2006, 13:07

  Patrick,
  Aparte ervaring zeg. Vooral het feit dat je zegt dat vrienden het ook merken. . . Weet je zeker dat er niet iets mis is met het toestel zelf (verhoogd stralingsniveau bijvoorbeeld)? We zullen jouw reactie verwerken in een posting cq oproep.


  • h.tokkie
  • Do 22 jun 2006, 22:56

  waar tikt het dan?of wat?


  • Edwin
  • Zo 25 jun 2006, 20:21

  Welkom bij de club.....je bent niet voor niets geselecteerd.... en dus 'gefeliciteerd' ...je bent ook .. EN helaas.... PERMANENT electrogevoelig geworden EN SORRY FOR YOU...... je KOMT ER NIET MEER VAN AF....en.... het zal alleen maar nog veel erger worden...zo erg misschien dat je dingen hoort en voelt die veel anderen totaal (nog) niet (bewust althans) voelen dat je denkt dat je letterlijk de enige bent... en maar niet snapt dat anderen helemaal niks voelen ....en de dokter zal niks vinden.... en dan voel je alles ...umts gsm wifi de tramleidingen, hoogspanningsleidingen, de tv zelfs ja... maar pas vaak een dag later ook ..want het is een time-released effect (en dat is nou nét niet getest in het vermaarde onderzoek in Zwitsterland.... slechts 45 minuten blootstelling aan UMTS...).. maar wat als je dag en nacht middenin zit???


  • beperk de straling
  • Ma 26 jun 2006, 08:18

  Ook ik heb met dezelfde ervaring met een toestel dat naast UMTS ook WLAN aan boord heeft. Bij mij is het echter het aanschakelen van WLAN dat een getintel in mijn handen veroorzaakt. Conclusie : niet gebruiken..


  • Arend
  • Vr 1 sep 2006, 18:26

  Zelf heb ik geen UMTS toestel, maar wel, en dat is heel gek, schijnt mijn lichaam toch vantevoren geinformeerd te worden als er een sms/mss of oproep binnenkomt. Dat merk ik doordat ik ongeveer een seconde of twee nét even aan mn telefoon denk. Dat lijkt toevallig te gebeuren, maar ik vraag het me af of dat zo is.Soms tintelt mn been voordat mn telefoon in de broekzak afgaat. Heel vreemd. Ik voel het echter niet altijd.


  • Theo
  • Vr 8 sep 2006, 13:00

  Hoi Patrick,
  nee hoor, je bent (helaas) niet de enige Ook ik ben "electro-sensibel" geworden. Wat een @#$%-woord overigens. Door je langdurig te onttrekken aan stralingsbronnen, kun je die sensibiliteit wel verminderen, maar je komt er inderdaad waarschijnlijk nooit meer van af, net als de rest van Nederland die in de toekomst alleen maar meer gaat "stralen"... om ziek van te worden... nieuwsgierig? www.stopumts.nl


  • Johan
  • Do 21 sep 2006, 10:26

  In tegenstelling tot andere berichten kan ik uit eigen ervaring melden dat electrische OVERgevoeligheid WEL over kan gaan!
  Ik ben er zelf heel erg ziek van geweest.
  De gevoeligheid blijft wel altijd en volgens mij heeft iedereen dat in meer of mindere mate!
  Ik kan nu zelfs weer mobiel bellen, pas na enkele minuten krijg ik weer last en dat is dan snel weer over.
  Vroeger was ik dan de hele dag doodziek!!
  Ik ben wel heel erg voorzichtig geworden met betrekking tot straling!
  Jammer genoeg ondervind ik nu nog meer ongeloof als toen ik vertelde dat ik overgevoelig was :( zo jammer voor al die mensen die nu ziek van straling zijn!


  • Jacob
  • Vr 24 nov 2006, 18:44

  ik droeg mijn gsm altijd in de borstzak van mijn overhemd en was mij van geen kwaad bewust tot ik de straling begon te voelen,,ook als ik niet bel of gebeld word.
  Het heeft even geduurd voordat ik er achter was dat het mijn gsm was.
  Maar na wat proberen kwam ik er over duidelijk achter dat ik het niet voelde als ik hem ergens anders droeg.
  Ik heb door deze ervaring helemaal geen vertrouwen meer in deze straling.
  En ook zeker niet in alle onderzoeken die beweren dat het geen kwaad kan.
  het was over duidelijk.maar er zijn natuurlijk miljarden mee gemoeid en daarom worden deze verhalen afgedaan als fabeltjes.ik wil echter iedereen waarschuwen.ik voel het en niet iedereen,maar iedereen krijgt het wel door zijn lichaam


  • Bart
  • Di 14 jul 2009, 02:49

  Tja asbest werd ook toegestaan gewoonweg omdat ze niks wisten destijds. Moet je nu eens zien hoe asbest producten gesaneerd worden. Eerst word de koe gemelkt, vervolgens verdronken in een put. En 100 jaar later dempt men de put, ipv hun eigen geldbeluste leefomgevingbeschadigende gedrag. (ik zeg dit omdat ik zelf een tijdje met een sennheiser rs120 de halve dag op zat, en nu na maandenlang huilen met de pet op eindelijk de koppijn begint af te nemen)


  • Guido
  • Vr 23 jul 2010, 16:37

  Dit is wat ik wil delen en ik ben iemand die nuchter en bewust in het leven sta. Vaak als ik in nabijheid ben van mensen die met hun smartphone bellen zoals bijv in openbaar vervoer voel ik een soort toenemende hoofdpijn en warmte in mijn brein en het geeft een soort vaag gevoel van onwel zijn alsof het een soort puls is die steken afgeeft.

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • Review: Drie dagen met de Galaxy Note 4 (video) Toestellen

  Samsung heeft de phablet groot gemaakt, letterlijk en figuurlijk. Hoe bevalt de Note 4 na drie dagen?

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Laatste reacties

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27121)
 2. Nokia Lumia 900 (22634)
 3. Nokia C6-01 (21875)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21159)
 5. Foony (20820)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines