Internetbundels vergeleken met een jaar geleden

Wo 26 mei 2010 14:37, Redactie, 12487

Internetbundels vergeleken met een jaar geleden

Het is bijna een jaar (juni 2009) geleden dat we een vergelijking hebben gemaakt van de beschikbare internetbundels. We vonden het de hoogste tijd om het onderzoek te herhalen en te zien wat er het jaar veranderd is.

In de vergelijking is er gekeken naar de internetsnelheid, de prijs van de internetbundel per provider en de samenhang tussen snelheid en prijs. In het overzicht hieronder valt op dat KPN en Hi het gapende gat van een jaar geleden met de rest van de providers grotendeels hebben gedicht.

ProviderJuni 2009Mei 2010
KPN 128 kpbs 1 Mbps
Hi 128 kpbs 1 Mbps
Vodafone 3.6 Mbps 3.6 Mbps
Telfort 768 kbps 768 kbps
T-Mobile 1 Mbps 1 Mbps
Ben -* 384 kbps

* Provider Ben is in 2009 niet opgenomen in het internetbundel onderzoek. Hierdoor zijn de gegevens van Ben onbekend.

Nog steeds biedt Vodafone veruit het snelste internet aan met 3.6 Mbps. De provider Ben profileert zich nadrukkelijk als prijsvechter in de markt. Dit leidt blijkbaar ook tot de laagste internetsnelheid van maar 384 kbps, wat veruit het langzaamste is.

Wat betreft prijs valt op dat er nauwelijks wat veranderd is. Over het algemeen is het zo dat een internetbundel nog steeds 10 tot 15 euro per maand kost.

ProviderBundel naam*Prijs per maand
KPN Surf&Mail Extra Snel € 15,-
Hi Eindeloos Online Xtrasnel € 14,95
Vodafone Zorgeloos Internet BloX € 9,50
Telfort surf&mail € 10,-
T-Mobile web'n'walk Plus € 14,95
Ben Internet € 9,95

* Hierbij zijn de snelste bundels gekozen (in combinatie met een telefoon) in plaats van bundels met een vergelijkbare prijs. Dit omdat aanbiedingen de prijs van een internetbundel vaak doen veranderen en geen stabiele grond voor een vergelijking bieden.

Daarbij moet vermeld worden dat de semi-permanente aanbiedingen het beeld nogal kunnen vertekenen. Alle providers behalve Ben hebben dergelijke aanbiedingen. De bundels worden dan tegen sterk gereduceerde prijzen aangeboden. Je moet er wel op letten dat dergelijke aanbiedingen veelal maar van korte duur zijn, ook als het in het overzicht de prijs van de aanbieding per maand staat.

Telfort en Vodafone bieden voor ongeveer dezelfde prijs van Ben veel sneller internet aan. Hi, KPN en T-Mobile bieden de duurste internetbundels aan van ongeveer 15 euro per maand en zijn ook qua snelheid vergelijkbaar. Vodafone is nog steeds de onbetwiste koning van het mobiel internet met de voordeligste en snelste bundel.

Natuurlijk vormen prijs en snelheid niet het hele plaatje. 3G dekking speelt ook een belangrijke rol. In anticipatie van jullie reacties zijn we dan ook een onderzoek(je) gestart naar hoe jullie 3G dekking beleven. Het zijn 3 korte vragen en het resultaat is natuurlijk hier te lezen! Je vindt de vragen hier.

 

Reacties (23)

 

  • aart
  • Wo 26 mei 2010, 14:47

  hmm, ik mis de vermelding van op welke bundels en in welke vorm een fair use policy van toepassing is...?

  bij mijn weten mag je bij voda bijv max 10x het 'gemiddelde verbruik' verbruiken... aan die hoge snelheid heb je dus niets als je hoogverbruiker bent.

  Bovendien staan de meeste providers tethering niet toe en doet (bijvoorbeeld) T-Mobile dit wel.


  • Stefan [website]
  • Wo 26 mei 2010, 14:54

  Mmmm jammer dat niet de goedkoopste internetbundel van T-Mobile is getest :( maar toch interessant dit onderzoek.


  • fallof
  • Wo 26 mei 2010, 14:59

  @aart dat je max 10x het gemiddelde verbruik mag verbruiken is idd zo, maar vodafone neemt contact met je op als je 3 maanden achter elkaar een dergelijk verbruik laat zien. Dan nog wordt er geen boete uitgedeeld, dus ook een grootverbruiker heeft echt niet snel probs hiermee.


  • Helmer [website]
  • Wo 26 mei 2010, 14:59

  Wat ik mis in dit onderzoek is de FUP die de verschillende providers hanteren. KPN heeft de snelheden wel een beetje verhoord, maar de FUP is nog steeds hetzelfde als die van 2 jaar geleden. Zie ook de verschillende topics bij Tros Radar en Tweakers. 250 MB/maand is toch niet meer van deze tijd met de iPhones en Android toestellen die continue online zijn en waarop je ook heel lekker youtube video's kunt streamen en online radio kunt luisteren.


  • Harm Aarts [website]
  • Wo 26 mei 2010, 15:56

  @aart @Helmer Ik vind het een goed idee om de FUP ook mee te nemen! Bij de post over de resultaten zal ik kijken of ik daar ook iets mee kan. Bedankt voor het idee.


  • woem
  • Wo 26 mei 2010, 16:05

  ik betaal nu bij mobistar belgië 12€ de maand mits aanbieding ( gedurende zes maand, vanaf dan 18 €) voor 200 mb per maand aan data verkeer, wat is eig de max data verkeer in nl want vind dat precies op geen van de aangegeven links terug...


  • Helmer [website]
  • Wo 26 mei 2010, 16:09

  @Harm : Om overigens inzicht te krijgen ben ik actief in het Tweakers topic (http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/34066211) bezig om een overzicht te krijgen van de problemen die zich voornamelijk bij de FUP van KPN voordoen. Misschien een idee om via MobileCowboys eens een onderzoek te doen naar de FUP van de diverse providers en de beperkingen die je eigenlijk door oa KPN hierdoor worden opgelegd bij het 'zorgeloos' online zijn met je smartphone?


  • gjb
  • Wo 26 mei 2010, 16:38

  @woem,

  Dit is het gemiddelde van alle gebruikers. Meestal is dit zo'n 600 tot 800MB. T-mobile heeft geen FUP, maar verlaagt de snelheid bij een bepaald aantal MB's.


  • Helmer [website]
  • Wo 26 mei 2010, 16:43

  @gjb : eh...600-800MB? Bij KPN is dit (bij Surf&Mail) 250 MB en bij Surf & Mail Extra Snel ong. 750 MB.


  • gjb
  • Wo 26 mei 2010, 16:54

  Oh, meende gelezen te hebben dat dit voor alle providers zo is. Excuses voor de verkeerde info. Heb even gezocht en dit zis de FUP van mijn provider (Telfort):

  In artikel 12.7 van de Algemene Voorwaarden wordt de volgende definitie gegeven aan de Fair Use Policy voor Internet:

  "De Klant dient zich te houden aan de ‘internet Fair Use Policy’. Hieronder wordt verstaan het beleid van Telfort betreffende het redelijk gebruik door de Klant van dataverkeer zoals dat binnen Telfort op enig moment geldt en/of bekend is gemaakt op haar Website."

  Wij kijken naar het gemiddelde gebruik van de verbinding. Dit moet redelijk zijn. Zolang er door uw internetgebruik geen overlast voor andere gebruikers ontstaat, zal de limiet niet overschreden worden.


  Hopelijk heb je er wat aan.


  • woem
  • Wo 26 mei 2010, 17:25

  amai hoe hard worden wij in BE dan niet in ons gat geboord we betalen meer dan in nl en krijgen dan ook nog een lagere data limiet...


  • Ron Smeets [website]
  • Wo 26 mei 2010, 17:30

  @woem
  Dat klopt, maar dat was met de gewone breedband internetverbindingen ook al zo. Op de een of andere manier vinden de Belgische providers dat dataverkeer en bandbreedte meer waard is dan in de rest van Europa (en de wereld) ;-))


  • Wouter
  • Wo 26 mei 2010, 18:51

  Ik spreek uit ervaring dat de FUP van KPN 250 mb is. Je mag 10 x het gemiddelde verbruik gebruiken en het gemiddelde is 25. Dit heeft een klantenservice medewerker ook naar mij toe bevestigd.

  Het jammere hiervan is dat ik mijn last.fm abonnement dus niet kan gebruiken om onderweg muziek te streamen omdat ik dan na 10 dagen over die limiet heenzit.

  Na de limiet krijg je trouwens geen extra kosten maar je snelheid word verlaagd.


  • Ilyas
  • Wo 26 mei 2010, 20:52

  Ik heb zelf altijd HI eindeloos online gehad. Na honderden euro's betaald te hebben aan data verkeer ben ik overgestapt naar Hi Eindeloos Online Xtrasnel. Hi eindeloos is 10x het gemiddelde dat heeft de medewerker van HI/KPN bevestigd dat zou ong (200mb) zijn. Bij Eindeloos Online Xtrasnel zij FUP 1mb download snelheid zijn en zij limiet op 1gb zitten. Ooit heb ik op de site van KPN (DEAL IT wat voor medewerkers van telecom winkels bedoelt is) gelezen dat bij Eindeloos Online Xtrasnel overschrijding snelheid verlaging gehanteerd zou worden.

  Na 1 jaar ongv. Eindeloos Online Xtrasnel gebruik heb ik nooit een melding gehad van te veel gebruik aan data.

  Dus voor veel gebruikers met KPN/HI abo zou ik zelf Eindeloos Online Xtrasnel aanraden.


  • Ilyas
  • Wo 26 mei 2010, 20:52

  Ik heb zelf altijd HI eindeloos online gehad. Na honderden euro's betaald te hebben aan data verkeer ben ik overgestapt naar Hi Eindeloos Online Xtrasnel. Hi eindeloos is 10x het gemiddelde dat heeft de medewerker van HI/KPN bevestigd dat zou ong (200mb) zijn. Bij Eindeloos Online Xtrasnel zij FUP 1mb download snelheid zijn en zij limiet op 1gb zitten. Ooit heb ik op de site van KPN (DEAL IT wat voor medewerkers van telecom winkels bedoelt is) gelezen dat bij Eindeloos Online Xtrasnel overschrijding snelheid verlaging gehanteerd zou worden.

  Na 1 jaar ongv. Eindeloos Online Xtrasnel gebruik heb ik nooit een melding gehad van te veel gebruik aan data.

  Dus voor veel gebruikers met KPN/HI abo zou ik zelf Eindeloos Online Xtrasnel aanraden.


  • sygys [website]
  • Do 27 mei 2010, 08:21

  Harm vermeld de Fair use policy. deze is veruit het belangrijkste van allemaal!

  Daarnaast wordt dan pas duidelijk dat de providers helemaal geen gemiddeld gebruik hanteren. Bij kpn is het namelijk al meer dan een jaar 20 en 75 mb terwijl internet en de smartfones met de dag groeien. Ze hanteren dus gewoon limieten, er is helemaal geen sprake van fair use policy!

  Daarom is het juist zo belangrijk dit ook te vermelden op een blog met 1000den bezoekers per dag...


  • sygys [website]
  • Do 27 mei 2010, 08:25

  @ilias extra snel heeft een gemiddeld gebruik van 75 MB per maand. 10x meer is dus 750 MB en geen 1 GB. daarnaast is dit al meer dan een jaar zo.. KPN besodemieterd de boel met hun fair use policy.. niemand die kan controleren of dit ook daadwerkelijk het gemiddelde is (wat zeer zeker niet het geval is!!!)


  • sygys [website]
  • Do 27 mei 2010, 08:30

  @ wouter, je internet wordt inderdaad alleen verlaagd. dit wordt door kpn echter op een strategische manier gedaan waardoor het bijna onmogelijk wordt te internetten. namelijk 1 keer per zoveel seconde wordt de vervbinding heel kort onzichtbaar verbroken daarnaast gaat de PING van 150 ms naar ruim 500 ms waardoor het onmogelijk wordt streaming of andere diensten te gebruiken. ook surfen geeft soms fouten door de verbroken verbindingen.

  In de ergste gevallen komt het voor dat sommige services als msn en email tijdelijk structureel uitgeschakeld worden. of het internet is voor korte tijd helemaal niet beschikbaar.

  Je wordt zwaar gestraft voor het boven de Fair use policy komen... dit lees je echter nergens omdat bijna niemand het in de gaten heeft


  • Harm Aarts [website]
  • Do 27 mei 2010, 09:05

  Heren, ik ben blij dat mijn post zoveel reacties heeft kunnen los maken.
  @Helmer bedankt voor je linkje naar de Tweaker post. Ik ga daar zeker eens uitgebreid naar kijken.


  • Helmer [website]
  • Do 27 mei 2010, 09:42

  Ik heb in die betreffende post ook een link naar een Google form opgenomen waarin ik (samen met mijn vrienden van Tweakers :-)) gegevens probeer te verzamelen om zo inzicht te krijgen in de hoeveelheid verbruikte data en de bijbehoren fup (en meldingen vanuit KPN).


  • Michiel
  • Do 27 mei 2010, 21:24

  Inderdaad een mooie test. Vorig jaar een Blackberry gehad bij T-mobile, dramatisch bereik! (in Den Haag en Zoetermeer nog wel, dat is echt wel Randstad!)

  Nu gelukkig weer bij Vodafone en helemaal geen netwerkklachten meer!


  • Jordy
  • Di 1 jun 2010, 15:38

  Zeer interessant! Ga namelijk begin juli de HTC Desire aanschaffen en twijfel nog steeds bij welke provider ik wil aangezien ik met dat toestel erg veel van internet gebruik zal maken.. ;)


  • sygys [website]
  • Wo 2 jun 2010, 15:52

  Ik vindt de htc desire niet echt handig voor veel internetten.

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veldReviews

 • Review: Drie dagen met de Galaxy Note 4 (video) Toestellen

  Samsung heeft de phablet groot gemaakt, letterlijk en figuurlijk. Hoe bevalt de Note 4 na drie dagen?

 • Eerste indruk HTC Desire Eye en Re camera Toestellen

  HTC zet stevig in op foto's, video's en selfies. De Desire Eye en Re camera van dichtbij bekeken,

 • Eerste indruk Sony Xperia Z3; mega accu en dito camera Toestellen

  Sony heeft de Xperia Z3 precies op de juiste punten beter gemaakt dan zijn voorganger en concurrenten

 • Eerste indruk iPhone 6 en iPhone 6 Plus: groter, grootst Toestellen

  De twee nieuwe iPhones zijn vooral groter en ronder dan de voorgangers. Hoort Apple nu bij de 'grote jongens'? Mijn eerste indruk

Laatste reacties

Poll

Wanneer is jouw angst voor dataroaming verdwenen?

MC Fotofeed

Foto-Donker-Lumia-920

Top 5 toestellen

 1. Nokia Lumia 800 (27377)
 2. Nokia Lumia 900 (22857)
 3. Nokia C6-01 (22036)
 4. Samsung i9100 Galaxy S II (21360)
 5. Foony (20988)


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de MC nieuwsbrief:

DC Mobile

Zoeken

Facebook MCContact met MC

Add to Google
RSS Feed

© 2005-2014 Mobilecowboys.nl - All Rights Reserved - All views and opinions expressed are those of the authors of Mobilecowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines