Nieuws
13 december 2007 - Ron Smeets

Zweedse krant brengt 'eigen' GSM uit

De Zweedse krant Dagens Nyheter merkt ongetwijfeld, net als bijna alle andere gedrukte kranten, dat de oplage en het aantal abonnees aan het dalen zijn.

In een poging om die trend een halt toe te roepen heeft men besloten om, samen met de Finse toestelfabrikant, een dedicated versie van de Nokia 6120 op de Zweedse markt uit te brengen die voorzien is van een 'DN' button waarmee de abonnees direct toegang krijgen tot de mobiele versie van het dagblad.

De abonnees moeten het toestel kopen en vervolgens betalen ze 21 Euro per maand voor een aantal belminuten en onbeperkt surfen op de site van de krant.

Het zal mij benieuwen of dit een succes gaat worden. De meeste consumenten zeggen toch vooral hun krant op omdat ze online, en in mindere mate ook via hun mobiel, veel directer en makkelijker toegang hebben tot het meest actuele dagelijkse nieuws van veel meer bronnen dan in die ene krant die één keer per dag op de deurmat valt te lezen is.

Vooralsnog lijkt het, naar eigen zeggen van de krant, een succes want daags na de introductie werd men overspoeld met telefoontjes van potentiële klanten die interesse hadden in het mobieltje en deze nieuwe service. Er waren zelfs zoveel geïnteresseerden dat de telefooncentrale van Dagens Nyheter overbelast raakte.Gerelateerde links:
De krant op je GSM
New York Times op je mobiele telefoon
UPDATE: Belgische krant verloot 3 'gekraakte' iPhones
Mobiel internetten? Dat doe je op de WC
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.