Nieuws
13 maart 2008 - Ron Smeets

Zweedse jongeren in de schulden door SMS leningen

Ik kan niet echt zeggen dat dit bericht mij verbaast. Toen de eerste berichten over geld lenen per SMS verschenen kon je natuurlijk al zien aankomen dat een dergelijke constructie tot problemen zou gaan leiden.

In Zweden zijn het afgelopen jaar maar liefst 20.000 SMS leningen, na het uitblijven van betaling, bij een incassobureau terechtgekomen. Dat is 35.9% van alle uitgegeven 'SMS-leningen'.

Vrijwel alle leningen worden aangevraagd door jongeren tussen de 18 en 25 jaar die vaak, naast hun studie, moeten rondkomen van een bijbaantje of hetgeen hun ouders hen toestoppen.

Wat vooral opvalt is het feit dat vrijwel iedereen die langs de 'normale weg' (via de bank) geen lening meer kan krijgen (BKR registratie bijvoorbeeld) wel in aanmerking komt voor een SMS lening. Vaak gaat het om relatief kleine bedragen (tussen de 200 en 500 Euro), maar voor iemand die al bijna geen cent meer te makken heeft is dat natuurlijk vragen om (meer) problemen. Een zorgwekkende trend die hoipelijk snel verboden wordt.Gerelateerde links:
Nepbericht waarschuwt voor sms-zwendel
Jongeren kunnen niet meer zonder hun mobiel
Geld voor je mobiele telefoonrekening lenen per SMS
Tieners trouwe klanten voor Telco's
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.