Nieuws
14 februari 2011 - Chris Bannink

ZTE: Android geweld uit China

Een handsetmaker waar we in Nederland weinig van horen is het Cinese ZTE. Toch de 5e handsetmaker ter wereld (volgens henzelf). Op het Mobile World Congrtes bezocht ik zojuist hun persconferentie. Benieuwd naar wat ze te bieden hadden.

Conclusie in het kort: Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van hun Android handsets en tablet “blade”.

Mr He Shiyou, executive vice president van ZTE, of “Zettie” zoals hij het zelf uitspreekt, doet zijn verhaal in het Chinees. Dat maakt het wat lastig om te volgen via een vertaler die zelf ook geen accentloos Engels spreekt.

90 million handsets hadden ze in 2010 geshipped. 3rd party analists waren volgens mr He Shiyou blij met ZTE. Ze hebben dan ook hun smartphones succesvol op de Japanse en Europese markt gezet. En ja hun binnenlandse markt is niet onbelangrijk met meer dan een miljard inwoners. ZTE is  daarmee de 5e handsetmaker ter wereld volgens eigen zeggen. Mobiel breedband zal een van de  belangrijkse karakteristieken zijn voor de devices van ZTE.

Dan spreekt Mr Lin Qiang (foto boven), president of handsets Europe: “We willen geen telefoon verkopen maar een oplossing, voor werk, thuis, kortom het sociale leven. Die gebieden hebben we voor de markt uitstekend gecombineerd. Hoge prijzen zijn vaak de bottlenecks voor verdere groei, vandaar dat we de prijzen hebben verlaagd. ZTE leidt de innovatie”, Aldus Qiang. Als voorbeeld van dit laatste noemt hij customised navigation. De plaatjes hieronder laten duidelijk zien hoe standard Google navigatie werkt en hoe |TE dat heeft aangepast. 17.000 man werken daar elke dag hard aan.

P1070975
P1070976

Opvallend is dat alle gepresenteerd smartphones én de tablet, Android based zijn. Maar ZTE heeft  ook contacten met windows7 en MeeGo.

Het portfolio bestaat nu uit 3 onderdelen: smartphones (14 modellen), tablets (de blade) en de internet box, Dat een convergerende box is tussen o.a. internet en tv. De Amigo is een overdwarse slide, speciaal gemaakt voor social networking toepassingen. De Blade is een meer alround smartphone. Met Dual band Android 2.3, 3,5 Inch TFT scherm, 133 gram en afmetingen van 114x56x12.2 mm. De tablets zijn zeker niet verkeerd. Ook gebaseerd op Android 3.0. Bijvoorbeeld de light 10 die ze nu presenteren heeft een 10 inch wxVGA scherm dat het goed doet bij daglicht (sneer naar de iPad?) met 1280 bij 800 pixels capacitive scherm. 1.2 ghz dual core processor, 521 ram en 16gb rom.

Foto's zijn niet optimaal (ik heb een standaard cameraatje) dus ook nog even een foto van de fabrikant. Light1

Over de auteur: Chris Bannink