Nieuws
12 oktober 2016 - Ron Smeets

Zou dit de oorzaak van de exploderende Galaxy Note 7 zijn? Samsung zoekt zich te pletter, maar heeft de oorzaak nog niet gevonden

De Galaxy Note 7 komt niet meer terug, maar he moge duidelijk zijn dat Samsung de oorzaak van de exploderende accu's dolgraag wil kunnen aanwijzen. Dat is vooral ook van groot belang voor de ontwikkeling van nieuwe toestellen. Anders wordt het lastig, zo niet onmogelijk, om te garanderen dat de problemen in de toekomst, ik noem de Galaxy S8, zich niet weer zullen voordoen.

Volgens een bericht van de New York Times heeft de fabrikant, ondanks dat er honderden techneuten 24 uur per dag aan werken, het probleem nog niet kunnen reproduceren. En dat is cruciaal voor het kunnen aanwijzen van de oorzaak.Tijdens de eerste terugroepactie werd volgens deze berichten (te snel) aangenomen dat de oorzaak van het probleem wel bij de accu gezocht moest worden omdat alle andere onderdelen goed, en storingsvrij, functioneerden. Een aanname die rampzalige gevolgen had voor de levensduur van de Galaxy Note 7 en Samsung deze week noopte tot het besluit om het toestel uit de markt te halen.

Uiteraard wordt buiten de burelen van Samsung ook veel gespeculeerd over de mogelijke oorzaak. En een rapport van de Korean Agency for Technology and Standards (KATS) waarin het design van de accu getoond wordt zou wel eens heel dicht in de buurt van die oorzaak kunnen komen.

Op de afbeelding hierboven zie je hoe de cellen van de accu van een Galaxy Note 7 aan de zijkanten (foto linksonder) gebogen zijn. Dat is natuurlijk gedaan vanwege het zogenaamde edge design van het toestel. Bij de Note 7 liep die 'edge' scherper naar beneden dan bij de Galaxy S6 en S7 edge modellen. Daardoor komen het volgens de Koreaanse onderzoekers de verschillende accucellen te dicht bij elkaar. Wanneer het toestel opgeladen wordt en de accucellen opwarmen, en dus uitzetten, dan kunnen ze zo dicht bij elkaar komen dat kortsluiting ontstaat. Dat is althans de theorie en de afbeelding van het KATS maakt die erg aannemelijk.

Nu zijn er natuurlijk ook gevallen bekend van ontploffende Note 7 toestellen die helemaal niet aan de lader lagen toen ze in rook opgingen. Of midden in de nacht, toen ze niet gebruikt werden, ontploften. Dat zou deze theorie weer tegenspreken, maar accu's worden ook warmer wanneer het toestel veel stroom verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan automatische updates die vaak ook 's nachts geïnstalleerd worden. Enfin, het is nog lang niet zeker dat het design van de Note 7 accu dé schuldige van de problemen is, maar het is wel een van de meest aannemelijke oorzaken die ik tot nu toe gezien heb. Het zal ongetwijfeld verder onderzocht worden.

Het is overigens heel normaal dat de cellen van smartphone accu's, en ook die van andere gadgets die relatief klein en compact zijn maar wel veel stroom en dus accu's met een forse capaciteit nodig hebben, in lagen boven op elkaar gestapeld worden. Die technologie wordt al jaren toegepast en is ook veilig. Daarnaast zie je ook steeds vaker dat fabrikanten van compacte gadgets de accu's letterlijk in alle hoeken en gaten van een apparaat stoppen. In dit geval zou het dus zomaar kunnen dat de accu van de Note 7 net iets te dicht in een hoekje gedrukt werd ;)

Bron afbeelding (Twitter), KATS

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.