Entertainment
29 september 2006 - Ron Smeets

Zonnevlammen leggen GPS systemen plat

Een toevalstreffer van een van de studenten aan de Cornell University heeft aan het licht gebracht dat zonnevlammen een negatieve invloed uitoefenen op de performance van GPS satelliet systemen.

De invloed die straling van de zonnevlammen heeft op de magnetosfeer van de aarde stoort de ontvangst van GPS signalen. Da's lastig als je in de auto rijdt met je Tom Tom, maar kan natuurlijk rampzalig zijn voor reddingdiensten en het vliegverkeer.

Allessandro Cerruti ontdekte het fenomeen vorig jaar toen hij voor onderzoek aan het werk was in een observatorium in Puerto Rico. Sindsdien heeft hij verder onderzoek gedaan om er zeker van te zijn dat zijn bevindingen ook echt kloppen.

De zonnevlam die het probleem aan het licht bracht bestond uit twee 'uitbarstingen'. De eerste duurde 70 seconden en resulteerde in een signaalverlies va ongeveer 40%, terwijl de tweede 15 minuten duurde en 50% signaalverlies veroorzaakte.

In beide gevallen bleven de GPS systemen wel 'online', maar astronomen voorspellen dat de zonnevlammen die we in 2011 en 2012 kunnen verwachten 10 keer zo krachtig zullen zijn. Dat kan er dus toe leiden dat GPS systemen urenlang uit de lucht zullen zijn. Je zult dan maar in een vliegtuig zitten met een GPS gestuurd ILS uitgerust is. . .Gerelateerde links:
3G netwerken in prive-jets
Luxe GPS navigator voor in de auto
Bellen in vliegtuigen toch gevaarlijk
GPS navigatie horloge van Globalsat
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.