Nieuws
15 juli 2007 - Ron Smeets

'Zonnevlammen' hinderen mobiel belverkeer

Vroeger, een jaar of 10 geleden, was het wegvallen van mobiele verbindingen tijdens een gesprek nog iets waar iedereen regelmatig mee te maken had.

De verbeterde kwaliteit van mobiele netwerken en de achterliggende technologie hebben er inmiddels voor gezorgd dat die problemen bijna uit de wereld zijn.

Toch komt het incidenteel nog wel eens voor dat een mobiel telefoongesprek, zonder aanwijsbare reden (voldoende bereik, acciu vol etc.) verbroken wordt.

Een aantal wetenschappers van de Canadese Queen's University (foto hierboven) denken dat de oorzaak daarvoor gezocht moet worden in 'Solar Radio Flares' of zonnevlammen zoals wij die in Nederland noemen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat GSM masten die tijdens zo'n zonnevlam in de richting van de zon stralen op bepaalde momenten tot 20% van de gesprekken verbreken. Dus, de volgende keer als je mobiele verbinding abrupt verbroken wordt hoef je niet meteen meer op je provider te schelden ;-)Gerelateerde links:
Kerstversiering slecht voor je WiFi signaal
Mobiel bellen in 1997. . .
In 2010 kan 90% mobiel bellen
Betere bereikbaarheid bij grote rampen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.