Accessoires
01 mei 2014 - Ron Smeets

Zonnepaneel oplader voor smartphone en tablet

Ik heb de afgelopen jaren al heel wat zonnecel laders, (smart)phones, carkits en andere mobiele gadgets met ingebouwde zonnecellen voorbij zien komen. Helaas zaten daar tot nu toe nog geen echt bruikbare oplossingen tussen. En dan bedoel ik dus laders, carkits en (smart)phones die helemaal zonder regelmatige tussenkomst van een 'ouderwetse' 230 volt adapter goed konden functioneren zondar dat je hem één tot twee etmalen in de volle zon moest laten liggen om op te laden.

Als ik het persbericht van de Xtorm SolarBooster mag geloven dan zou er nu dus wel een lader zijn die je smartphone en tablet met behulp van de zon binnen een redelijke termijn kan opladen.

En, belangrijker nog, het is ook nog eens een draagbare oplossing. Als je tenminste kunt leven met een lader van 600 gram die de afmetingen heeft van, ongeveer, een A4-tje en drie centimeter dik is ;) Draagbaar is dus een relatief begrip, maar ik kan mij wel voorstellen dat je dit zonnepaneel mee neemt op vakantie of tijdens een (zonnig) dagje naar het strand.

Enfin, volgens de specificaties levert de SolarBooster van Xtorm voldoende stroom om een gemiddelde smartphone binnen twee en een half uur op te laden. Mits de zon continu schijnt. Onder diezelfde condities kan een tablet tussen 7 en 10 volledig opgeladen worden (afhankelijk van het type tablet en de capaciteit van de accu). Omdat de SolarBooster een uitgangspanning van 2 ampère levert kunnen ook twee apparaten tegelijk opgeladen worden.

Klinkt best hoopgevend, voor vakanties, fietstochten en dergelijke, maar ik ben wel benieuwd of de beloftes die Xtorm doet in de praktijk ook daadwerkelijk nagekomen worden. Zoals gezegd heb ik al vaker dit soort gadgets en zonneceloplossingen voorbij zien komen en die bleken in werkelijkheid toch allemaal net effe iets minder goed te presteren dan de specificaties wilden doen geloven. Ik heb een testexemplaar aangevraagd ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.