Nieuws
20 augustus 2016 - Ron Smeets

Zoektocht naar de Heilige Graal: Accu's die dubbel zo lang mee gaan SolidEngergy claimt de Graal gevonden te hebben; de Lithium Metal accu

Een accu die krachtig genoeg is om je smartphone zonder problemen drie, en misschien wel vier dagen, van stroom te voorzien voordat het toestel weer aan de lader moet? Een jarenlang gekoesterde wens van menig smartphone gebruiker en een belofte die we al diverse keren voorbij hebben zien komen. Zowel van accu- als toestel fabrikanten.

De een belooft al jaren krachtigere accu's; de ander toestellen met componenten die vele male energiezuiniger zijn. Als beiden ook maar een deel van de beloftes nagekomen zouden zijn dan waren de meeste accuproblemen al lang verleden tijd. En toch moeten de meeste smartphones, zeker bij intensief gebruik, nog altijd iedere dag, of toch uiterlijk gedurende de tweede dag, aan het 'power infuus'.

De volgende ontwikkeling in deze zoektocht naar deze Heilige Graal is afkomstig van SolidEnergy. De naam klinkt in ieder geval al goed ;). Zij zouden momenteel de laatste hand leggen aan de ontwikkeling van een nieuw type Lithium accu, Li-Metal, die evenveel stroom kan opslaan als een standaard Li-Ion accu, maar daarvoor slechts de helft van de ruimte nodig heeft.

Dat betekent dus dat het mogelijk wordt om de huidige accu's dubbel zoveel capaciteit mee te geven. Ofwel, de 3000 mAh accu die nu in de Galaxy S7 zit en het toestel amper anderhalve dag kan 'voeden' krijgt dan ineens 6000 mAh; goed voor drie dagen. Dat klinkt heel hoopgevend, maar, zoals ik dit artikel al begon, eerst maar eens afwachten of deze 'accubelofte wel ingelost gaat worden. Volgens Solid Energy zouden de eerste Lithium Metal accu's ergens in 2017 beschikbaar gaan komen voor gebruik in smartphones (en andere gadgets natuurlijk). Duimen maar!

De ontwikkeling van de Lithium Metal accu heeft overigens nog wel wat voeten in aarde gehad. Zo ging een van de eerdere initiatiefnemers, en mede uitvinders, van het project failliet en waren er ook nogal wat technische uitdagingen. Aanvankelijk bleek de nieuwe accu alleen te functioneren bij temperaturen boven de 80 graden Celcius. Niet echt praktisch voor een accu die in een smartphone gestopt gaat worden waarin nog andere onderdelen zitten die redelijk wat warmte kunnen genereren.

Uiteindelijk hebben enkele knappe koppen bij Solid Energy een oplossing bedacht met behulp van een speciaal ontwikkeld vloeibaar hybride elektrolyt die als een coating om de kern van de accu werd 'gegoten'. Daarna functioneerde de Li-Metal accu ook zonder eerst verhit te moeten worden. De eerste prototypes die tot nu toe gemaakt zijn presteren volgens de makers zoals verwacht. Ok, kom maar op met die 6000 mAh Galaxy S7 accu dan! ;)

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.