Nieuws
04 februari 2019 - Luc Meijs

Zo ziet de Huawei foldable smartphone eruit Renders tonen vermoedelijke uiterlijk van vouwbare mobiel

Het Mobile World Congres 2019 staat voor de deur en dat het een spannend jaar wordt is nu al duidelijk. Grote fabrikanten als Samsung en Huawei zullen er hun nieuwste flagships gaan tonen aan de wereld. Dit jaar zal ook het middelpunt zijn voor de foldable smartphones, Samsung heeft zijn presentatie al verplaatst naar een eerder tijdstip om de concurrentie voor te zijn. Er zijn ook al renders van wat - vermoedelijk - de foldable smartphone van Huawei zal worden. De Chinese gigant zal deze naar alle verwachting op het MWC aankondigen waarna het toestel vanaf april / mei te koop zou moeten zijn.
 

De strijd der titanen
 
Hoewel andere merken zoals Oppo, Xiaomi, LG en Motorola naar verwachting ook een vouwbare smartphone zullen presenteren op het MWC, zal de echte strijd dit jaar plaatsvinden tussen de Chinese gigant en zijn Koreaanse tegenhanger liggen. Samsung is al zo sneaky geweest en heeft haar presentatie verplaatst naar voor het MWC, om zo de Chinezen eerder af te zijn. Huawei heeft nog geen actie ondernomen om de Koreanen weer voor te zijn. Het lijkt er dus op dat Samsung zich mag kronen als eerste fabrikant met een commerciële opvouwbare smartphone. Een week na de aankondiging van Samsung zal Huawei zijn 5G opvouwbare smartphone tonen op het MWC 2019. Wat de naam gaat worden van dit opvouwbaar model is nog niet geheel duidelijk, Huawei heeft reeds een trademark aangevraagd voor modelnamen als Mate Flex, Mate Flexi, Mate Fold en Mate F. Wat de naam ook wordt, het lijkt erop dat de Chinese gigant de vouwbare smartphone wil onderbrengen bij de Mate serie. Samsung heeft eind 2017 ook een patent aangevraagd voor een vouwbare gaming smartphone. Aangezien het segment mobile gaming steeds belangrijker wordt, is dit een slimme zet.
 

Prototype of functioneel ontwerp
 
Naar aanleiding van patentaanvragen heeft LetsGoDigital een aantal 3D renders uitgebracht van hoe de vouwbare smartphone van Huawei eruit gaat zien. Hier is duidelijk de ‘’vouwribbel’’ te zien in uitgeklapte toestand. Het scherm van dit toestel zal naar verwachting een OLED variant worden, waarmee het mogelijk is om beide kanten op te vouwen. Het toestel kan als tablet stand gebruikt worden, volledig uitgeklapt, of naar buiten gevouwen als smartphone stand. Het is door gebruik van een OLED scherm mogelijk om het toestel compleet dicht te vouwen als een soort standby stand. Bij deze renders zien we ook de nieuwste technologie terug voor een in screen selfie camera, onder het scherm. Waar bij normale smartphones altijd flink wat geruchten en leaks de ronde doen, blijft het bij deze opvouwbare varianten verdacht stil betreft specificaties. De nieuwste chipset van de Chinese fabrikant is de Kirin 980, grote kans dat deze chipset ook in de Huawei Fold wordt geplaatst. Over de displaygrootte is nog niks bekend, echter gaan er geruchten dat Huawei ervoor kiest om een groter model te presenteren dan Samsung. Wat dit soort toestellen gaat kosten, is een heel belangrijke vraag voor de consument. Te hoge bedragen zullen de consument direct afschrikken en daar deze toestellen in eerste instantie in gelimiteerde aantallen op de markt zullen verschijnen, is het nog maar de vraag of het überhaupt voor een schappelijke prijs mogelijk is. De Samsung Galaxy Fold (of welke naam uiteindelijk ook gekozen wordt) zal rond de 1600 euro gaan kosten, dik kans dat de Chinezen onder deze prijs gaan zitten om hun model aantrekkelijker te maken.