Nieuws
14 maart 2012 - Ron Smeets

Ziggo ziet af van eigen mobiel netwerk

Een van de nieuwe spelers in de Telecom markt, Ziggo, heeft haar plannen om een eigen mobiel (data)netwerk te gaan exploiteren afgebroken. Dat meldt Tweakers vanochtend.

In 2010 wist Ziggo 4 nog vier vergunningen in de wacht te slepen tijdens de 2.6GHz veiling met als doel de concurrentie aan te gaan met KPN, Vodafone en T-Mobile. Uit een prospectus voor de beursgang van Ziggo valt nu dus af te leiden dat Ziggo andere 'telecom plannen heeft'.

Letterlijk staat in deze prospectus (pdf) het volgende: "Wij werken aan een dienst om bellen, breedband internet en videoservices aan te bieden, dat gebruikmaakt van onze eigen infrastructuur in en rond huizen, kantoren en publieke hotspots, aangevuld met toegang tot het netwerk van een andere provider op andere locaties in Nederland."

Ziggo gaat haar mobiele netwerk dus 'bouwen' met behulp van de WiFi Routers die de provider in heel Nederland bij haar klanten geplaatst heeft (en nog plaatst). Deze routers worden in de toekomst mogelijk ook voorzien van 4G ondersteuning. De WiFi routers van Ziggo klanten worden daarmee de 'zendmasten' voor het telecomnetwerk van de provider. Op plekken waar geen 'WiFi dekking' is zal Ziggo gaan samenwerken met Vodafone.

Er is echter wel nog een varkentje dat Ziggo zal moeten wassen. Met de aanschaf van de 2.6GHz frequenties, in 2010, heeft Ziggo zich ook geconformeerd aan de voorwaarden van die veiling waarin staat dat de kopers verplicht zijn om een telecomnetwerk te gaan opzetten. Volgens Ziggo zal binnen enkele maanden een 'testnetwerk' met een bereik ter grootte an de stad Den Haag actief zijn om aan de voorwaarden van de frequentieveiling te voldoen.

Telecompaper stelt in een artikel dat er sterke aanwijzingen zijn dat ook UPC eenzelfde oplossing als die van Ziggo gaat uitrollen. Ook UPC test al geruime tijd een netwerk van WiFi routers.

Het afwachten is nu hoe de politiek op de nieuwe telecom strategie van Ziggo (en mogelijk dus ook UPC) zal reageren. De Tweede Kamer liet onlangs al weten dat men voor de nieuwe veiling van de bestaande frequenties die later dit jaar gepland staat, een dwingende eis heeft dat daarbij minimaal twee nieuwe bedrijven de mogelijkheid moeten krijgen om telecom frequenties te bemachtigen. Den Haag wil op die manier meer concurrentie voor de bestaande drie providers in het leven roepen. Het feit dat KPN, Vodafone en T-Mobile al enkele maanden onderwerp zijn van een NMa onderzoek naar illegale prijsafspraken toont aan dat meer concurrentie ook hard nodig is. Het nieuws van Ziggo is dus mogelijk een tegenslag voor de politici die zich sterk maken voor meer telecom concurrentie.

Een van de redenenen voor Ziggo's besluit om geen netwerk met masten te bouwen zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de enorme investeringen die nodig zijn voor het bouwen van een mobiel (data)netwerk. T-Mobile weet als geen ander hoe duur dat is en Nederland huisvest nu eenmaal 'maar' 18 miljoen mogelijke klanten. Of dat genoeg is om meer dan drie landelijke winstgevende netwerken te onderhouden is zeer de vraag. Ziggo denkt nu dus in ieder geval van niet.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.