Nieuws
06 november 2017 - Ron Smeets

Zie jij reclame in WhatsApp? Dan heb je de namaak versie Namaak WhatsApp is voor de ontdekking 1 miljoen keer gedownload

Heb jij recent een app met de naam Update WhatsApp Messenger gedownload vanuit de Google Play Store en zie je nu ineens advertenties? Dan gebruik jij ook de namaak versie die meer dan 1 miljoen keer gedownload was voordat Google het ontdekte en hem uit de Play Store verwijderde. Het lijkt er op dat de namakers er alleen op uit waren om een WhatsApp versie te verspreiden waar ze advertenties konden tonen en niet om gevoelige gegevens van gebruikers te achterhalen.

Verwijder de namaak WhatsApp
Je kunt de namaak WhatsApp het beste verwijderen door eerst een backup maken van je chats en media (foto’s en video’s in WhatsApp). Dan de app helemaal verwijderen en opnieuw downloaden vanuit de Google Play Store, installeren en de backup van je chats en media terugzetten. Let er op dat je WhatsApp Messenger download en niet een versie met een vergelijkbare naam. Als het goed is staat die er nu niet meer, maar WhatsApp Messenger is de enige originele versie van de chat app.

Het gebeurt wel vaker dan cybercriminelen een namaak versie van een app maken die als twee druppels water op het origineel lijkt. Meestal doen ze dat om gevoelige bank- en privé gegevens van gebruikers te ontfutselen, ook wel phishing genoemd, met alle gevolgen van dien. WhatsApp is de afgelopen periode ook het slachtoffer geworden van een namaak versie. Die is inmiddels wel al door Google uit de Play Store verwijderd, maar niet voordat hij al meer dan 1 miljoen keer gedownload was. Het doel van de namakers was overigens, voor zover bekend, niet het stelen van bank- en privé gegevens, maar het kunnen plaatsen van betaalde advertenties. Verder kon je als gebruiker deze WhatsApp versie gewoon gebruiken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.