Nieuws
10 mei 2011 - Ron Smeets

Zeven Nokia's die de (mobiele) wereld veranderden

De boys het N-Series blog van de Finse fabrikant hebben zeven Nokia's 'geselecteerd' die volgens hen de mobiele wereld veranderd hebben. Ik moet zeggen dat ik mij voor een groot deel wel kan vinden in hun keuze.

De Nokia Cityman uit 1987 was een van de echt draagbare mobiele telefoons voor een groter publiek (ook buiten de VS waar de Motorola DynaTac al in 1983 te koop was)

Ook de Nokia 8210 was zo'n revolutionair toestel, vooral vanwege de geringe afmeting ervan. Over de Nokia 6110 hoef ik de meesten van jullie natuurlijk niets te vertellen. Die luidde een aantal bijzonder succesvolle jaren in voor de Nokia 6000-serie. Ik denk dat vrijwel iedereen die medio jaren 90 een mobiele telefoon had, op een of ander moment ook wel een 6110, 6210 of 6310 gebruikt heeft.

Een andere wereldschokkend toestel was, en is dat in sommige landen nog steeds, de Nokia 1100. Goedkoop! Meer is daar letterlijk niet over te zeggen. De Nokia N95 is de laatste in de rij van de zeven Finse toestellen waarvan ook ik denk dat de komst ervan heel wat te weeg gebracht heeft. Het was namelijk het eerste toestel dat letterlijk bijna alles kon: navigatie, een hele goede camera, mobiel internet, email, muziek en video.

De Nokia 7710 was weliswaar de eerste echtte full-touchscreen 'smartphone' maar ik denk toch niet dat dit toestel de 'smartphone hype' ontketent heeft. Als dat de iPhone al niet is, dan toch zeker nog eerder de Sony Ericsson P800 / P900 serie dan de Nokia 7710, of niet?

Ook de Nokia N8, het laatste toestel dat de boys van het NSeries blog als 'wereldschokkend' classificeren, is dat mijns inziens niet echt, maar daar zal ongetwijfeld niet iedereen het mee eens zijn ;-)

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.