Nieuws
26 mei 2010 - Ron Smeets

Zelfmoordgolf bij iPhone fabrikant

De mobiele business is een van de leukste en meest dynamische branches ter wereld. Dat durf ik gerust te stellen. Helaas komen de laatste maanden ook berichten boven water drijven waaruit blijkt dat het in sommige gevallen ook slecht voor je gezondheid kan zijn, en dan bedoel ik niet de vele (tegenstrijdige) onderzoeken en berichten over (mobiele) straling.

Nee, enkele maanden geleden kwam France Telecom al in opspraak vanwege het relatief hoge aantal zelfmoorden onder medewerkers. Nu is het de beurt aan de iPhone assemblagefabriek van het Taiwanese Foxconn.

Daar blijken namelijk alleen dit jaar al 9 medewerkers zelfmoord gepleegd te hebben door de slechte arbeidsomstandigheden en hoge werkdruk. Bij ons duurt een gemiddelde werkweek vijf dagen en 40 uur. In Taiwan is dat 7 dagen en 100 uur. En dat allemaal om ervoor te zorgen dat er genoeg iPhones en iPads afgeleverd kunnen worden. Extra wrang is dan dat Apple vervolgens een deel van de productie weer op de planken legt om kunstmatige schaarste te creeren!

Maar goed, de werkdruk is slechts een onderdeel van het probleem. Daarnaast liggen dit soort fabrieken ook al tijden onder vuur vanwege de vaak abominabele veiligheidsmaatregelen. Medewerkers worden nauwelijks beschermd tegen blootstelling aan schadelijke stoffen. Maar ooh weeh als er iemand (per ongeluk) een iPhone prototype laat slingeren. Dan kan hi of zij beter zelfmoord plegen. Cru, maar helaas de bittere realiteit. Kortom, de boys van Apple (en ook de andere fabrikanten hoor) zouden er goed aan doen om daar eens tegen te gaan optreden. Maar ja, dan gaan de productiekosten omhoog en daalt de marge. En dat mag natuurlijk niet!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.