Nieuws
04 augustus 2006 - Henk de Hooge

Zelfactiverende USB-stick groot gevaar voor informatiebeveiliging

Tijdens de IDG Endpoint Security show in Londen is een nieuw type USB-trojan gedemonstreerd. Nadat een USB-stick is aangesloten op de USB-poort kan gevoelige informatie met behulp van Slurp.exe 2.0 binnen enkele minuten van het netwerk worden verwijderd.

Centennial Software, ontwikkelaar van oplossingen die organisaties helpen om hun netwerken te beheren en beveiligen, waarschuwt organisaties voor het gevaar van ‘slimme’ U3 USB-sticks, omdat deze opslagmedia virussen als Slurp.exe 2.0 automatisch kunnen activeren.

Zie ook VNUnet

Slurp.exe 2.0 is ontwikkeld door Abe Usher, security expert en oprichter van Sharp Ideas. De trojan is special ontwikkeld voor U3 USB-sticks. Sharp Ideas wil hiermee het beveiligingsgevaar van dit type USB-sticks demonstreren .

Onder invloed van technologische ontwikkelingen worden USB-sticks steeds geavanceerder, waarmee het gevaar van datadiefstal ook toeneemt. Organisaties zijn zich volgens Centennial nog onvoldoende bewust van deze gevaren. Veel security professionals zien draagbare media nog niet als een groot gevaar voor de beveiliging.

“Voorbeelden van datadiefstal komen steeds vaker in het nieuws, bijvoorbeeld de persoonsgegevens van zo’n 26,5 miljoen veteranen van het Amerikaanse leger die werden gestolen. Datadiefstal is wereldwijd een serieus probleem”, aldus Abe Usher. “Met Centennial DeviceWall kan ongeoorloofde toegang van mobiele media tot het bedrijfsnetwerk worden voorkomen.”

“Organisaties kunnen het zich niet permitteren om de veiligheidsrisico’s van verwijderbare media te negeren”, aldus Andy Burton, CEO van Centennial Software. “Personen met kwade bedoelingen zullen ongetwijfeld misbruik maken van de achterstand die beveiligingsprofessionals hebben. Toch is het volledig verbieden van het gebruik van verwijderbare media geen goede oplossing. Organisaties kunnen beter kiezen voor software die hen in staat stelt om te beheren hoe media op de werkvloer gebruikt worden.”Gerelateerde links:
Sony USB stick van 4Gig voor 8 Euro!
Volkswagen, nu met USB
USB Buetooth stick voor mobiel VoIP
USB stick van 3000 Euro
Zoemende USBee stick
Ultiem USB sierraad voor de GSM
Accusharing via USB
De USB Wonderbra met ingebouwd keyboard
Over de auteur: Henk de Hooge
 
Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast blogger, strateeg, storyteller en een digitale nomade. Je maakt Henk blij met bijzondere en snelle auto's, reizen en coole gadgets.