Entertainment
05 juli 2011 - Ron Smeets

Zeldzame grondstoffen voor mobieltjes liggen voor 't oprapen

Bij de productie van mobiele telefoons, en veel andere gadgets, zijn zeldzame grondstoffen zoals Yttrium nodig. Die zijn schaars en daarom dus ook duur. Een aantal Japanse wetenschappers hebben plekken gevonden waar deze grondstoffen voor het oprapen liggen.

Nou, ja, dat oprapen moet dan wel een beetje genuanceerd worden ;-) De materialen liggen namelijk op de bodem van de stille Zuidzee en die is, zoals jullie wellicht weten, een stukje dieper dan de gemiddelde oceanen op onze aardkloot.

Onderzoek heeft uitgewezen dat op sommige plekken 20% van de totale jaarvoorraad van zeldzame metalen als Yttrium gedolven kunnen worden uit een stukje zeebodem ven een vierkante kilometer. Maar ja, die modder bevindt zich dus wel op 3 tot 7 kilometer onder de waterspiegel (uitgaande van de gemiddelde dieptes in de Stille Zuidzee). Voordeel is wel weer dat de grondstoffen zich bevinden in de toplaag (tussen 0 en 30 meter) van de modder die op de zeebodem ligt. Nu nog een moderne Jacques Cousteau vinden met de juiste gereedschappen die de modder kan 'oogsten'. Misschien een leuk project voor mr. Titanic, James Cameron? ;-)))

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.