Nieuws
19 september 2017 - Ron Smeets

Zeg maar vaarwel tegen Bixby Irritante assistent kan nu ook uit!

Bixby, de pratende assistent die Samsung in de Galaxy S8(+) en Galaxy Note8 van een eigen sneltoets voorzien heeft zorgt al maanden voor veel ergernis bij gebruikers van deze toestellen. Zelf heb ik sinds enkele dagen de Note8 en ik heb al een keer of tien de neiging gehad de toets te slopen. Gelukkig kon ik mij tot nu toe nog inhouden ;) Bovendien is er nu goed nieuws. Samsung heeft besloten de Bixby Home app van een update te voorzien waardoor het mogelijk wordt de toets ‘onklaar’ te maken. Helaas hebben de Koreanen geen gehoor gegeven aan de roep van veel Galaxy S8 (en nu dus ook Note8) gebruikers om een andere functie aan de toets te kunnen toekennen.

De grootste irritatiefactor is toch wel dat de Bixby knop op een plek zit waar je hem bijna automatisch aanraakt, en indrukt, als je het toestel gewoon vasthoudt. Totdat je de tutorial doorlopen hebt hoor je dan telkens opnieuw een vriendelijke dame zeggen dat er twee manieren zijn m Bixby op te roepen. Geloof me, die dame klinkt na de 15e keer ineens niet zo vriendelijk meer. Daarna leidt iedere aanraking van de toets tot het openen van het Hello Bixby scherm. Druk je (per ongeluk) iets langer op de toets dan start de Bixby spraak assistent. Nu is het natuurlijk al erg genoeg dat bij elke aanraking van de toets de app of activiteit waar je op dat moment mee bezig was ruw onderbroken wordt door het Hello Bixby scherm. Wat echter nog veel irritanter is, is het feit dat de spraak assistent tot voor kort alleen Koreaans sprak. Nu is daar Engels bijgekomen maar ook dat is voor veel gebruikers nog niet echt bruikbaar. Kortom, Bixby is een assistent die meer ergernis oproept dan dat hij je helpt.

Minstens zo irritant is het feit dat het Hello Bixby en de spraak assistent zich ook melden wanneer het toestel vergrendeld is en de toets aangeraakt of langer ingedrukt wordt. Ok, gevoelige en privé informatie zijn dan alleen te openen wanneer je het toestel helemaal ontgrendelt (met je pincode of vingerafdruk bijvoorbeeld), maar toch. Bovendien kan het dus ook heel makkelijk gebeuren dat je het toestel in een jas- of broekzak, of tas, hebt zitten waar de knop aangeraakt wordt zonder dat je dat in de gaten hebt. En jij je vervolgens maar afvragen waarom die accu toch telkens zo snel weer leeg is. Nee, de Bixby knop is vooralsnog geen toevoeging die de gebruikservaring van de Galaxy S8(+) en de Galaxy Note8 ten goede komt. Dat is dan ook de reden dat Samsung nu besloten heeft om iedereen de mogelijkheid te geven om de knop min of meer uit te zetten. Met dat laatste bedoel ik dat je na de ‘Bixby update’ bij de instellingen, via het menu rechts boven op het Hello Bixby scherm, kunt selecteren dat bij het indrukken van de Bixby niets geopend wordt. Letwel, het activeren van de spraak assistent door de toets langer ingedrukt te houden zet je daarmee niet uit en die optie gaat er voorlopig ook nog niet komen. Het is dus een kleine verbetering, maar wel een die heel veel ergernissen van Galaxy 8(+) en Note8 gebruikers oplost. Als Samsung bij een volgende update nu ook nog zou besluiten dat je Bixby helemaal vaarwel kunt zeggen, dan zijn we er.

Begrijp me niet verkeerd. Functies en apps zoals het Hello Bixby  scherm en een spraak assistent kunnen zeker handig zijn, maar zorg er dan wel voor dat je er als gebruiker zelf voor kunt kiezen en dat ze niet bij iedere aanraking van een slecht gepositioneerde toets door je strot geduwd worden. Dat werkt uiteindelijk averechts. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.