Toestellen
13 mei 2015 - Ron Smeets

Yotaphone 2 nu ook in het wit en met een vriendelijker prijskaartje verkrijgbaar De smartphone met twee 'gezichten' is nu goedkoper dan de iPhone 6

Toen de Yotaphone 2 in december gepresenteerd werd was de grootste verrassing niet het feit dat het toestel twee schermen heeft. Nee, die twijfelachtige eer viel ten deel aan het enorme prijskaartje van deze smartphone; 699 euro.

Toegegeven, het extra, e-ink, display aan de achterzijde van de Yotaphone 2 bleek een aardige gimmick die hem ook in mijn omgeving een opvallende verschijning maakte en waar ik veel vragen over kreeg. Aandacht was er dus genoeg, maar functioneel viel de bruikbaarheid van dat tweede scherm toch wel wat tegen. Zoals ik al zei, een aardige gimmick.

Vandaag heeft de Russische fabrikant een witte variant van de Yotaphone 2 gepresenteerd samen met de mededeling, en dat is veel belangrijker, dat het toestel een stuk goedkoper geworden is; 100 Euro om precies te zijn. Daarmee ligt de adviesprijs nu dus op €599. Of dat er toe zal bijdragen dat de Yotaphone 2 nu wel een gewilde smartphone wordt? Ik waag het te betwijfelen. Wat mij betreft mag dit toestel niet meer dan 500 euro (adviesprijs) kosten, maar dit ter zijde. De witte Yotaphone 2 is overigens niet helemaal wit. De randen rondom het AMOLED scherm zijn nog steeds gewoon zwart. Eigenlijk een beetje jammer.

Samen met de nieuwe kleur en prijs is de fabrikant ook gestart met de uitrol van Android 5.0 Lollipop. Behalve de nieuwste versie van het Google OS heeft Yotaphone ook nieuwe functies en widgets voor het e-ink display toegevoegd aan de software. Zo is er nu een specifieke e-ink widget voor Telegram (WhatsApp alternatief), Yotagram genaamd, en zogenaamde YotaCovers waarop, onder anderen, updates en meldingen van je sociale netwerken (Facebook bijvoorbeeld) worden weergegeven. Kortom, allemaal nieuwe features die de bruikbaarheid van het e-ink display moeten vergroten. Het grote voordeel van het gebruik van het e-ink display is natuurlijk dat die veel minder stroom verbruikt dan het AMOLED scherm aan de 'andere voorzijde'.

Via, (Foto)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.