Nieuws
03 oktober 2014 - Ron Smeets

Xperia Z3 'rooten' is niet goed voor de camera kwaliteit

Zelf doe ik het nooit, maar heel wat smartphone gebruikers zweren bij het rooten, en unlocken, van hun toestel zodat ze toegang krijgen tot cunstom rom's en apps die door de standaard firmware' onbereikbaar en/of onbruikbaar blijven. 

Helaas heeft het unlocken van de bootloader bij de Xperia Z3 een vervelend nadeel. De kwaliteit van de camera, vooral in donkere omstandigheden, gaat dan zienderogen achteruit.

Sony meldt dat nadeel overigens wel op de bootloader unlock pagina van de fabrikant. Letterlijk staat daar dat het verwijderen van de DRM security gevolgen heeft voor het functioneren van bepaalde specialistische software in haar toestellen. De camera functie van de Xperia Z3 wordt als voorbeeld genoemd, maar het kan dus ook nadelige effecten hebben op andere Sony toestellen.

De twee foto's hieronder zijn genomen met een toestel waarvan de bootloader eerst in nog gelocked was (foto onder) en vervolgens met een unlocked bootloader (foto boven). Het verschil is navenant.

Sony's statement: "Certain pre-loaded content on your device may also be inaccessible due to the removal of DRM security keys. For high-end devices running recent software versions, for instance Xperia Z3, the removal of DRM security keys may affect advanced camera functionality. For example, noise reduction algorithms might be removed, and performance when taking photos in low-light conditions might be affected. The secure user data partition may also become inaccessible, and you will not be able to get any more official software upgrades if you unlock the boot loader."

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.