Toestellen
12 augustus 2014 - Ron Smeets

Xperia Z2 overleeft zes weken op zeebodem

Toen ik de eerste waterdichte Sony Xperia Z ruim anderhalf jaar geleden aan een korte test in de Middellandse Zee onderwierp ontving ik diverse reacties over het feit dat het toestel niet bestand zou zijn tegen (zout) zeewater. Op zich klopt dat, maar goed afspoelen deed, en doet, wonderen. Onlangs liet ik mijn Xperia Z2 even goed schoonmaken in een autowasstraat. Ook die beproeving werd met vlag en wimpel doorstaan.

En dan nu het verhaal van Alexander Maxén uit Zweden. Hij nam zijn Xperia Z2 mee waterskiën, ergens op zee. Toen hij in het water sprong stuiterde de Xperia Z2 er ook in. Het toestel zonk direct naar een diepte van meer dan 10 meter. Zonder duikspullen of hulp van duikers kon Alexander niets anders doen dan het toestel op de zeebodem achter te laten.

Eenmaal aan land probeerde hij het toestel te bellen en waarempel, hij was gewoon bereikbaar. Helaas kon het toestel pas zes weken later opgedoken worden door een vriend die op de bewuste plek ging duiken. Eenmaal boven water bleek dat de accu inmiddels helemaal leeg was en dat het toestel toch wel wat schade had opgelopen. De achterzijde was helemaal bekrast en het zout had ook wel wat sporen achtergelaten op de rest van de behuizing en bij de headset aansluiting.

Zonder veel hoop op succes plugde Alexander de lader in het toestel en tot zijn verbazing lichtte het LEDje gewoon op. Sterker nog, na enige tijd startte het toestel gewoon op. Ondanks een verblijf van zes weken in zout water en negen meter dieper dan de IP68 certificering van de Xperia Z2 garandeert bleek het toestel nog prima te functioneren. Hieronder enkele foto's van het toestel na zijn onderwater avontuur.

Xperia-Z2-6Weken-Zee-b Xperia-Z2-6Weken-Zee-a Xperia-Z2-6Weken-Zee-c

Via (Zweeds)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.