Geruchten
11 september 2013 - Nichal Joosse

'Xiaomi werkt aan eigen besturingssysteem'

Volgens de website Tech In Asia is de Chinese smartphonefabrikant Xiaomi bezig om een eigen mobiele besturingssysteem te maken. Het nieuwe systeem zou MIOS gaan heten en zou een virtueel OS moeten worden, dat binnen een browser toegang geeft tot verschillende apps. Momenteel gebruikt Xiaomi Android voor smartphones, maar daar zou verandering in moeten komen als ze volgend jaar september de Mi4-smartphone gaan uitbrengen. 

Het besturingssysteem zou gebaseerd zijn op Linux. Of het nieuwe besturingssysteem Android gaat vervangen of juist aanvullen op de bestaande toestellen, is nog niet duidelijk. Xiaomi boekt in China grote successen met hun betaalbare Android-smartphones. Volgens de laatste cijfers behoren de smartphones van Xiaomi zelfs tot de meest verkochte smartphones in het land. De prijs-kwaliteitverhouding van de toestellen is het sterkste punt van Xiaomi.

Een tijdje geleden stapte voormalig Android-topman Hugo Barra nog over naar de Chinese smartphoneproducent. Bij zijn overstap liet hij nog weten dat hij het Android-ecosysteem hoopte te verbeteren. De toestellen zijn nog niet in Europa te koop, maar kunnen wel via omwegen geïmporteerd worden.  

Over de auteur: Nichal Joosse