Nieuws
20 november 2014 - Ron Smeets

"Xiaomi is het Apple van China en wordt de volgende mobiele wereldmarktleider" CEO Lei Jun is daar in ieder geval stellig van overtuigd

Tsja, het is natuurlijk een inkoppertje van jewelste wanneer de eigenaar van een Chinese smartphone fabrikant zijn bedrijf als het Apple van China typeert. Ik bedoel, Xiaomi heeft in de eerste vier jaar van haar bestaan, net als zoveel concurrenten uit hetzelfde Aziatische land, bij het 'ontwikkelen' van haar eigen toestellen ook goed gekeken naar de iPhone van Apple. En dan zeg ik het subtieler dan jullie misschien van mij gewend zijn.

Feit is wel dat Xiaomi in vier jaar tijd uitgegroeid is tot de op twee na grootste smartphone fabrikant van de wereld. Dat heeft men natuurlijk met name te danken aan de enorm grote thuismarkt en de relatief goedkope prijskaartjes van haar toestellen. Als het aan CEO Lei Jun ligt dan zal Xiaomi binnen vijf tot tien jaar de wereldmarktleider worden en zowel Apple als Samsung dus achter zich laten.

Dat is een bijzonder ambitieuze voorspelling van meneer Jun. De vraag is natuurlijk of het ook een realistische ambitie is die kans van slagen heeft. Het feit dat Xiaomi binnen vier jaar al de nummer drie van de wereld geworden is doet misschien vermoeden dat plek 2 en 1 ook binnen handbereik liggen, maar het is juist die derde plek die relatief makkelijk te veroveren is gebleken in de afgelopen vijftien jaar. Ooit was Nokia de onbetwiste nummer 1 en nadat de Finnen van hun voetstuk vielen, ergens in 2011, is de plek van marktleider in handen van Samsung. Op hetzelfde moment dat Nokia kelderde en Samsung de scepter overnam was Apple al naar de tweede plek gestegen. En de Amerikaanse fabrikant heeft die plek sindsdien ook stevig in handen. Na Samsung en Apple, die respectievelijk zo'n 30 en 15% marktaandeel hebben, volgt een peleton van fabrikanten die allemaal tussen de 3 en 6% van de markt bezitten en regelmatig stuivertje wisselen met elkaar.

Amper een jaar geleden was het nog groot nieuws dat Huawei de nummer drie bleek te zijn geworden, ten koste van LG, Sony en Motorola. Nu is het dus Xiaomi die de derde plek veroverd heeft, maar de volgende kaper ligt ook al op de kust. Lenovo heeft haar marktaandeel door de overname van Motorola al flink zien stijgen en het succes van de nieuwste Motorola smartphones heeft bij sommige analisten al tot de voorspelling geleid dat deze fabrikant volgend jaar wel eens de nummer drie van de wereld kan worden.

Xiaomi verwacht dit jaar in totaal zo'n 60 miljoen toestellen te verkopen. Genoeg voor de derde plek dus, maar om verder te stijgen moet de Chinese fabrikant haar verkoopaantallen minstens verdrievoudigen. CEO Lei Jun ziet dat in 2015 al gebeuren. De target voor het komende jaar staat in ieder geval op 200 miljoen Xiaomi toestellen. Als dat aantal gehaald wordt dan komt volgend jaar al de nummer 2 positie van Apple in zicht voor de Chinezen. We zullen het wel zien. 

Lei Jun deed zijn bijzondere uitspraken in de Guardian

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.