Nieuws
26 juni 2019 - Luc Meijs

Xiaomi CC smartphones gericht op jeugd Geen Mi Note of Mi Max meer in 2019

Deze week kondigde Xiaomi de komst aan van een nieuwe reeks smartphones, de CC series in samenwerking met Meitu. Deze toekomstige smartphone serie zal ontworpen worden door kunststudenten en gericht zijn op jongeren. Het ontwerpteam dat als passende naam Chic & Cool 90 heeft gekregen, refereert dan ook aan de CC serie. Het gerucht doet de ronde dat Xiaomi binnen deze CC serie ook een aantal smartphones zal uitbrengen gericht op het vrouwelijk publiek. De fabrikant heeft zelf al een launch event aangekondigd voor 2 juli aanstaande. Hier zal naar verwachting de eerste reeks Mi CC smartphones gepresenteerd worden.
 

Cluster van submerken
 
De aankomende CC serie is niet de enige smartphone reeks die Xiaomi naast hun eigen toestellen voert. Naast deze nieuwe toestellen voert de fabrikant nog altijd de populaire Mi serie, het goedkopere segment bestaande uit Redmi toestellen en de Black Shark toestellen die gericht zijn op mobiele gamers. Deze nieuwe serie van Xiaomi kunnen we het beste vergelijken met het sub/dochtermerk van Huawei, namelijk Honor. Hierbij ligt de focus ook op consumenten rond een bepaalde leeftijdsgroep. De fabrikant heeft ook al een teaser video uitgebracht over deze nieuwe CC serie waarin je een aantal termen voorbij ziet vliegen die de jeugd moeten aanspreken en een combinatie zijn van de letters CC;
 
Gezien deze gegevens kunnen we wel verwachten dat de nieuwe CC serie esthetisch gezien prettig voor het oog gaat worden. Naar verwachting zullen de eerste twee gepresenteerde smartphones de naam Mi CC9 en Mi CC9e krijgen, de 9 staat hier voor het 9-jarig bestaan van de Chinese fabrikant.
 
AI flipcamera
 
Volgens meerdere geruchten zal een van de twee toestellen over een flipcamera beschikken, net als die van de Asus Zenfone 6. Het ander toestel, vermoedelijk de goedkopere, zal over een reguliere waterdrop notch beschikken met een tripple rear camera setup. Over de camera’s worden een aantal zaken verwacht, zo zou de selfie camera een 32 megapixel variant zijn en de hoofdcamera over een 48 megapixel sensor beschikken. Wat de camera setup is bij de flipvariant, is vooralsnog niet bekend. Wel is duidelijk dat de CC serie de focus legt op het maken van kiekjes, voornamelijk selfies. Xiaomi heeft daarom ook al een aantal selfiesamples vrijgegeven die naar verluid gemaakt zijn met de nieuwe Xiaomi CC9.
 

Verdere specificaties van de Mi CC9 zijn een Snapdragon 730 met 8GB aan RAM en 256GB opslag plus 27W fast charging. De Mi CC9e beschikt over een Snapdragon 710 met 8GB RAM en 128GB opslag plus 18W fast charging. De toestellen zullen draaien op Android 9 met daaroverheen het nieuwe MIUI 10 wat speciaal gemaakt is voor deze nieuwe CC serie.
 
Hoeveel de toestellen gaan kosten is vooralsnog niet bekend echter kunnen we er vanuitgaan dat er een zeer vriendelijk prijskaartje aan komt te hangen. Wat we niet hoeven te verwachten dit jaar zijn een nieuwe Mi Note of Mi Max, deze zullen waarschijnlijk opgeschoven zijn naar komend jaar. Xiaomi is een van de vele Aziatische smartphonefabrikanten die langzaam wat territorium begint te winnen op de Europese markt, dit is voornamelijk te danken aan de gunstige prijzen van hun toestellen. Kwalitatief veel voor relatief weinig. Zo zagen we in het verleden al de Xiaomi Pocophone F1, een toestel van rond de 350 euro met bijna identieke specificaties als toestellen die 200 á 300 euro duurder waren. Dit toestel kreeg enorm veel aandacht en werd geprezen om zijn prijs/kwaliteit verhouding. Misschien is Xiaomi de titel ‘’flagship killer’’ waardig gezien de vorige titelhouder (de OnePlus) steeds weer duurder wordt?