Nieuws
16 december 2014 - Ron Smeets

Xiaomi bewijst dat je met goedkope toestellen ook geld kunt verdienen Met een winstmarge van 1.8% is het echter bepaald geen vetpot

Xiaomi is in vier jaar tijd uitgegroeid tot de nummer drie smartphone fabrikant van de wereld. De Chinezen maken en verkopen met name goedkope toestellen en doen dat vooralsnog overwegend in China en India. CEO Jun heeft echter grootse plannen en wil binnen vijf jaar uitgroeien tot het Apple van Azië met met toestellen die over de hele wereld te koop zijn. 

Of hij met die Apple vergelijking ook doelt op de winstmarge van de Amerikanen? Op dit moment komt Xiaomi daar in ieder geval nog lang niet bij in de buurt. Over het afgelopen jaar bedroeg de omzet 26.6 miljard Yuan, ofwel 3.46 miljard Euro. De winst bedroeg echter amper 347 miljoen Yuan, zijnde 45.1 miljoen Euro. Snel gerekend een winstmarge van 1.8%. Nog niet bepaald een rendement om trots op te zijn als je het Apple van Azië wilt worden. Van de andere kant; Xiaomi maakt in ieder geval winst. En dat kunnen sommige concurrenten op dit moment niet zeggen.

Enfin, de relatief nieuwe Chinese telecom gigant bewijst dat je met relatief goedkope toestellen die ook nog eens gezegend zijn met behoorlijke specs geld kunt verdienen. Nog niet veel, maar het is een begin. Maar. laten we wel wezen; Samsung is ooit ook als uitdager in de mobiele telefoonwereld gestapt met goedkope, semi-namaak, toestellen die vooral goedkoper waren dan die van de marktleiders van toen (Nokia, Motorola, Sony Ericsson etc). En kijk waar de Koreanen nu staan.

Het zal mij benieuwen of Xiaomi dezelfde weg gaat weten te bewandelen. Samsung had natuurlijk nog het geluk dat de fabrikant in een tijd opkwam waarin smartphones in opkomst waren en de gemiddelde verkoopprijzen nog stegen. De  Inmiddels zijn smartphones gemeengoed, is de keuze overweldigend en dalen de gemiddelde verkoopprijzen. Daardoor zullen de winstmarges van Samsung en Apple ook onder druk komen te staan, maar die 'beginnen' respectievelijk met 18.7 en 28.7%. Dan kun je een stootje hebben natuurlijk.

Xiaomi bewijst zoals gezegd dat je ook in de goedkope smartphone markt geld kunt verdienen, maar of de winstmarges van de Chinese fabrikant de komende jaren nog veel gaan stijgen? Die kans lijkt niet zo groot. Vrijwel alle voorspellingen spreken over verder dalende gemiddelde toestelprijzen, en dus lagere marges per toestel.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.