Nieuws
27 september 2006 - Ron Smeets

x-Mobile, een ‘off portal’ mobiele zoekmachine

Het Deense Mobile People heeft, in samenwerking met World Directories (o.a. Gouden Gids) een mobiele zoekmachine ontwikkeld die onafhankelijk van de online diensten van mobiele providers kan functioneren. Doordat je dan dus niet meer telkens hoeft te verbinden met de mobiele webportal van bijvoorbeeld Vodafone Live! of T-Zones bespaar je veel data traffic en dus geld.

De Alfa versie van x-Mobile wordt morgen (donderdag) in een presentatie tijdens de Cross Media Week voor het eerst aan de wereld getoond, maar ik heb er de afgelopen twee dagen al mee kunnen spelen.

Allereerst moet je de applicatie installeren door met je GSM, die natuurlijk wel moet beschikken over GPRS of UMTS verbinding, naar de lokatie te surfen waar de x-Mobile installer staat. De installatie zelf gebeurt automatisch. Momenteel ondersteunt men alleen nog een rits Nokia (symbian) toestellen, maar die lijst zal in een later stadium ongetwijfeld uitgebreid worden.

Na installatie start je de applicatie op en dan verschijnt het hoofdmenu waar je kunt kiezen voor het invoeren van zoektermen of andere diensten. Bij iedere letter die je intypt verschijnt een lijst met laast gezochte zoektermen en meest waarschijnlijke opties. Na invoer je zoekterm(en) zoekt x-Mobile naar resultaten in de Yellow Pages (Gouden Gids), White Pages (De telefoongids) en Wiki, maar hij doet ook een picture search. De resultaten van elke actie worden enkele seconden later (afhankelijk van het aantal resultaten en de kwaliteit van je verbinding) weergegeven. Langer als 10 seconden wachttijd heb ik tijdens het testen nog niet meegemaakt.

Je kunt de details van de resultaten bekijken door er op te klikken, navigeren doe je met behulp van de richtingstoetsen op je toestel. Als het zoekresultaat een telefoonnummer of adres heeft, dan kun je er ook nog ervoor kiezen om ze direct te bellen of een routekaartje te tonen van de omgeving waar het betreffende bedrijf te vinden is. Je kunt niet in- of uitzoomen, maar wel alle kanten op scrollen om meer van de omgeving te zien. Scroll je ‘te ver’ dan zoekt download x-Mobile vanzelf de benodigde kaartgegevens van de nieuwe omgeving.

Behalve de zoekmachine biedt x-Mobile dus ook nog enkele andere diensten. Zo kon ik in de geteste versie ook toegang krijgen tot het laatste van de Telegraaf nieuws en het weer.

Hieronder staan nog wat screen-shots van de applicatie in actie:Gerelateerde links:
Porno meest gezocht via Mobile Search
Mobile Chinese Search op Nokia N-series
Zoekmachine voor mobiele content
Weinig animo voor betaalde mobile search
Yahoo! mobile SMS Search
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.