Nieuws
06 juni 2011 - Chris Bannink

WWDC: OS X Lion

Vanavond om 7 uur Nederlandse tijd startte in San Fransisco het jaarlijkse walhalla voor elke Apple fan die uitziet naar wat Jobs en consorten voor nieuws te melden hebben. Het WorldWideDevelopersConference (#WWDC) is een uitgekiende show voor 5200 live aanwezigen. Diverse (illegale) livestreams en liveblogs en twitter sturen elk detail dat op het podium komt in veelvoud de wereld in. Ik maak een selectie waarbij snelheid weer belangrijker is dan volledigheid. In de komende weken en maanden zullen op detail niveau de diverse onderdelen op dit blog nog meermalen de revue passeren. Steve Jobs (een wonder dat hij ondanks zijn ziekte op het podium verscheen) introduceerde het en gaf aan dat er op dit WWDC o.a. over iOS 5, Mac OS X Lion en over iCloud mededelingen gedaan gaan worden. 

Allereerst introduceert Jobs Phil Schiller, die alles uit de doeken doet over OS X Lion, met een reuzenleeuwenkop als logo. (off topic doet me denken aan het Samsom Shag logo). Er zijn 250 nieuwe features die OS X Lion heeft, maar Phil laat alleen de beste 10 zien.

Multi Touch Gestures. De multi touch trackpads worden in alle nieuwe Macs gebouwd. Hij laat multi touch tap to zoom, pinching, en 2 vinger swipe zien. "Alle met een nooit eerder vertoonde realiteit in een PC" Het is van dik hout zaagt men planken als men het over de eigen kwaliteiten heeft, maar daar ga ik verder niet over zeuren. 

Scroll bars hebben we niet langer nodig, omdat het systeem zelf begrijpt als je met je vinger wil scrollen en pas dan de scroll bars verschijnen. Ook komen er veel meer applicaties die full screen gaan draaien. Voor app ontwikkelaars zijn er eenvoudige methoden om full screen app's te maken. In de rechter bovenhoek komt een control knop om full screen modus te gaan en met een swipe ga je naar aan andere full screen modus. 

Mission Control moet zorgen voor een samenvoeging van Spaces en Expose. Airdrop, om bestanden makkelijk delen.

Mail is in Lion helemaal vernieuwd, met 2 tot 3 columns om te lezen, snippets rechts, en links een favorieten bar waarin je meest gebruikte folders staan (zie foto onder). Verder Peer 2 peer wifi, Encrypted transfer, autodiscovery en bevestigen voor zenden en ontvangen. 

Ook Conversations kunnen makkelijker gesorteerd worden en er is een nieuwe zoekfunctie waarbij de zoekmachine zelf weet wat de context is van de zoekvraag; bijvoorbeeld of je een persoon of een object zoekt binnen het zoeken in je mailbox. 

Vanaf July komt Lion downloadable (4GB) beschikbaar in alle Mac App stores voor $29,99. 

Foto's : met dank aan Engadget's live blog stream. 

Ik ga straks verder met de andere nieuwtjes zoals iOS 5 in een nieuwe posting

Over de auteur: Chris Bannink