Nieuws
06 juni 2011 - Chris Bannink

WWDC: Apple iOS 5

Scott Forstall van Apple mag het iOS 5 gaan uitleggen, nadat hij eerst heeft aangetoond dat iOS HET leidende systeem in de wereld is met 44% marktaandeel en 200 miljoen iOS devices verkocht. De gebruikte bron is Comscore van April.

Paar cijfers vliegen over de buhne: 15 miljard (ja miljard) downloads in iTunes, 130 miljoen e-books verkocht, 25 miljoen iPads verkocht in 14 maanden, 90.000 iPad apps beschikbaar, 14 miljard (ja miljard) apps zijn er gedownload en Apple heeft $2,5 miljard uitgekeerd aan de diverse ontwikkelaars van betaalde app's uit de app store. Er zijn nu 225 miljoen klanten die hun credit card bij apple hebben geregistreerd en aankopen doen met 1 klik en er zijn 1500 nieuwe API's. OK, dat was een indrukwekkende cijferbrij. Whats new?

In het nieuwe iOS 5 zitten 1500 nieuwe API's. Het is een "major release"volgens Scott. Hier een bloemlezing.

Notificaties is nieuw. In plaats van "irritante pop ups" (ik citeer) worden alle notificaties bij elkaar gebracht in het notidctaie centre dat met een swipe van boven naar beneden op je mobiel kan worden geopend. Bovenaan staan aandelen en het weer, ga je verder naar beneden krijg je een grotere lijst. Scott geeft toe dat het veel op Android lijkt. 

Newsstand is de volgende feature. Je kunt daarmee diverse content van veel kranten en magazines kopen en alles wat je hebt gekocht verschijnt in een zogenaamde News stand (kranten kiosk?). Nieuw uitgaven (van datzelfde magazine waar je een abonnement op hebt) worden automatisch gedownload en zijn daarna ook offline beschikbaar. 

Twitter wordt ook makkelijker geintegreerd. Er worden nu 1 miljard tweets verzonden, per week. makkelijk foto's artikelen of safari content of maps er bij plaatsen kan. OOk je contacten die twitter hebben automatisch bijwerken kan. Dit laatste is ook afgekeken van Android. 

Safari reader is nieuw. Safari is volgens Scott de meest populaire browser met 64% (Android 27%). je kunt de gehele content sturen, en niet alleen het linkje. Ook kun je een lees lijstje (reading list) maken voor alles wat je later nog eens rustig wilt doorlezen. Tab browsing is ook nieuw.

Geen idee of het gaat aanslaan, maar Reminders zijn in iOS 5 ook geintegreerd. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat als je de conferentie verlaat, je automatisch -via geofencing- een berichtje naar je vrouw stuurt dat je er aan komt. 

Er is een camera knop gekomen op je gelockte scherm. Waardoor je nog sneller even een snapshot kunt maken. Benieuwd of er hiermee veel "broekzak foto's" worden gemaakt. Veel applaus oogste het nieuwtje dat je met je Volume omhoog knop een foto kunt maken. Ook kun je met "pinch" inzoomen, kun je je foto's editen op de camera zelf, inclusief een "auto enhance" feature. Rich text formatting, klik en sleep-bare adressen (click & drag), en S/MIME beveiliging is toegevoegd. 

Voor de iPad kun je toetsenborden in 2 stukken knippen waardoor je ook met minderlange vingers makkelijk kunt typen terwijl je de iPad in je handen vasthebt. Ook is er een nieuw ingebouwd woordenboek dat door alle app's gebrukkt kan gaan worden. 

Ook veel lof onder het publiek (ja die waren niet echt kritisch uiteraard) oogstte het "PC free" concept waardoor je niket langer een PC nodig hebt om je iPhone te installeren/koppelen etc. Dit ook omdat steeds minder huishoudens nog een PC hebben waarmee dat kan. Dit lijkt me wel een doorbraak. 

Het gamecenter is ook indrukwekkend. Apple heeft al 50 miljoen gamers aan zich gebonden. ter vergelijk Xboxlive heeft er in 8 jaar 30 miljoen.  je kunt straks de scores van de vrienden van je vrienden zien, aanbevelingen krijgen voor nieuwe vrienden in games.

iMessage is een nieuwe bercihtendienst voor iedereen die wil chatten, onafhankelijk of je nu een iPhone, iPad of iPodTouch gebruikt. 

wow, verkrampte vingers van t typen. En dan hebben we pas 10 van de 200 nieuws features gezien. Wow. De SDK is vanaf vandaag al beschikbaar voor developers die alvast willen werken aan nieuwe iOS 5 Apps, en met de herfst van dit jaar komt iOS 5 voor iedereen beschikbaar.

 stevejobswwdc2011liveblogkeynote0853a1

Hier neem ik even pauze. volgende blog over iCloud, door Steve Jobs himself. 

Met dank aan Engadget voor de foto's via hun live blog. 

Over de auteur: Chris Bannink