Toestellen
11 september 2015 - Ron Smeets

WTF! Sony raadt aan de waterdichte Xperia's NIET onderwater te gebruiken

Ja, het staat er echt! Sony heeft een statement gepubliceerd waarin de Japanse fabrikant oproept om haar waterdichte smartphones, zoals de Xperia Z- en Aqua series NIET onderwater te gebruiken. Dat kun je op z'n minst opmerkelijk noemen. Schijnbaar is de fabrikant er niet meer van overtuigd dat de waterdichte toestellen ook echt waterdicht zijn. Vreemd, want ze hebben toch wel allemaal een gecertificeerde IP score waaruit blijkt dat ze tot een of anderhalve meter, maximaal 30 minuten, waterdicht zouden moeten zijn.

Natuurlijk zijn de toestellen voor die certificering in een gecontroleerde omgeving, onderwater, getest en behalve een probleem met mijn eerste Xperia Z3, vorig jaar, iets waar overigens meerdere consumenten last van bleken te hebben, heb ik alle Xperia's die ik de afgelopen jaren getest hebt zonder problemen meerdere keren onderwater gebruikt. Van de Middellandse Zee tot en met een autowasstraat!

Maar goed, volgens Sony kan ik dat dus vanaf nu beter niet meer doen: “Remember not to use the device underwater” and “The IP rating of your device was achieved in laboratory conditions in standby mode, so you should not use the device underwater, such as taking pictures.

Verder zegt de fabrikant op haar support site nog hetvolgende: “Sony devices that are tested for their waterproof abilities are placed gently inside a container filled with tap water and lowered to a depth of 1.5 metres. After 30 minutes in the container, the device is gently taken out and its functions and features are tested.”

Uiteraard zijn de waterdichte Sony's ook na dit advies nog altijd waterdicht dus in de regen of als ze (per ongeluk) in het water vallen dan hoef je je nog geen zorgen te maken. De fabrikant wil vooral benadrukken dat het gebruik van de toestellen onderwater niet getest is. Het zal mij er echter niet van weerhouden om ook de volgende waterdichte Xperia's weer onderwater te houden, als ik dat nodig acht ;)

Zoals gezegd een bijzonder advies van Sony. Of het iets te maken heeft met het feit dat de fabrikant in Zuid Afrika onlangs op de vingers getikt werd vanwege het niet altijd waterdicht zijn van haar waterdichte toestellen? Dat is niet te zeggen. Feit is wel dat Sony de afgelopen jaren veel reclame gemaakt heeft met de waterdichtheid van haar smartphones. Er werden zelfs speciale onderwater apps gemaakt. Dat zal nu dus wel gaan veranderen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.