Toestellen
06 november 2010 - Marc Wielaert

Workarounds voor Samsung Kies

Wie een Samsung Galaxy S heeft verheugt zich natuurlijk op de update naar Android 2.2, die net officieel uit is. Maar dat kan alleen via het programma Samsung Kies, en je zou niet de eerste zijn bij wie het niet lukt het toestel te koppelen aan de PC. Ik ben er twee avonden zoet mee geweest, en weet nog altijd niet zeker waarom het uiteindelijk gelukt is. Maar het leek me toch nuttig om de volgende tips met de lezers te delen.

Wat is het probleem?
Het kan gaan om de versie van het programma Kies, de juiste drivers, instellingen van je PC, of om bestanden op je Galaxy S, die er op een of andere manier voor zorgen dat Kies weigert de telefoon te herkennen.

Een hardnekkig verschijnsel is dat de Galaxy S als het ware begint te stuiteren op het moment dat je het toestel op de PC aansluit. In het scherm zie je het programma dat de verbinding tot stand moet brengen voortdurend opnieuw opstarten, en natuurlijk blijft de verbinding uit. Logischerwijs herkent Kies de telefoon niet en kom je geen steek verder.

Hier heeft iemand een filmpje van het probleem online gezet: http://tinyurl.com/3ak7afk

Drie oplossingen
Mocht je dit veelvoorkomende fenomeen ook kennen, hieronder vind je drie mogelijke oplossingen. De eerste is de meest eenvoudige mogelijke oplossing, en ook de tweede, uitgebreidere oplossing heb ik gevonden aan de hand van talloze suggesties op andere, met name buitenlandse websites (het probleem speelt zeker niet alleen hier!). De derde, meer specifiek voor Windows 7, heb ik gekregen via Samsung Nederland.

Nogmaals: ik kan je geen enkele garantie geven dat het alsnog gaat werken, maar je kan er ook niets “stuk” mee maken, dus mocht het niet lukken om de verbinding tot stand te brengen, kan het in ieder geval geen kwaad een van onderstaande workarounds te proberen.

Vooraf
Ten eerste moet je de nieuwste versie van Samsung Kies downloaden, dat doe je hier: http://bit.ly/bY6ZlU

Ik ga ervan uit dat je weet dat je bij “Instellingen” via “Over het toestel” en "USB instellingen" ervoor kan kiezen om je toestel met de PC te verbinden als Massaopslag of voor Samsung Kies.

Heb je ‘m voor massaopslag ingesteld (dus om de data in de mappen op je telefoon te zien) dan moet je het toestel na het aansluiten nog zelf koppelen met de PC. Voor de meeste lezers zal deze informatie inmiddels wel bekend zijn.

Workaround 1
Dit is de meest eenvoudige poging om het probleem op te lossen, en bovendien iets dat je sowieso moet doen. Delete álle bestanden van je Galaxy S die méér dan 15 tekens na de punt in de bestandsnaam hebben. Deze twee worden met name vaak genoemd:

.thumbdata3-1763508120
.thumbdata3—1967290299

Maar er kunnen nog andere van dergelijke bestanden zijn, onder andere veroorzaakt door Soundhoud, Shazam of Skyfire, zo maak ik op uit eerdere berichten.

Je kan je Samsung Galaxy S in de modus “Massaopslag” altijd verbinden met de PC, zodat je daar in je toestel op zoek kunt gaan naar té lange bestandsnamen. Soms is het al genoeg om die lange bestandnamen te deleten. Wil je toestel daarna echter nog altijd niet koppelen met je PC, probeer dan stap 2, die voor mij uiteindelijk succesvol bleek (vermoed ik).

Workaround 2
Hieronder een stapsgewijs plan van aanpak.

1. Je Galaxy S nog niet met de PC verbinden!
2. Essentieel: de meest recente versie van Kies downloaden en opstarten (zie boven waar je de laatste versie kunt downloaden).
3. In het programma linksboven op het symbool KIES klikken en vervolgens kiezen voor: Stuurprogramma herstellen. De drivers worden nu opnieuw geïnstalleerd. Let op: dat kan even duren.

4. Vervolgens in Samsung Kies bij Instellingen, naar Algemeen gaan, en daar “Controle van apparaatverbinding automatisch starten wanneer Windows wordt gestart” uitvinken, net als – mocht dat nog nodig zijn – “Kies automatisch starten wanneer een apparaat is aangesloten”. De wijzigingen vervolgens bevestigen via “Toepassen”.
5. Je PC vervolgens opnieuw opstarten, en daarna via Taskmanager controleren dat Kies.exe echt niet actief is.

6. De USB instellingen van je Galaxy S instellen op verbinden met Samsung Kies. Het programma Kies zelf dus op je PC nog niet opstarten!
7. Nu koppel je het toestel aan je PC. Dan volgt de installatie van de “MTP applicatie”, waar het zo vaak misgaat. Als het installatie programma, zichtbaar in het display van je Galaxy S, niet voortdurend herstart ben je op de goede weg. Maar wacht tot je PC zegt dat het toestel verbonden is. Ook dit kan weer even duren. Het is natuurlijk aan te raden om tussentijds niets anders met je Galaxy S te doen.
8. Pas als je PC aan heeft gegeven dat de verbinding tot stand gebracht is, moet je het programma Samsung Kies starten. Ook dat heeft vervolgens even nodig om de verbinding met de telefoon tot stand te brengen.
9. Als dat gelukt is geeft het programma zelf al aan dat er een update beschikbaar is. Sluit alle andere programma’s op je PC en ook hier weer: geduld voor het uitvoeren van de update.

Het is eigenlijk net zo simpel als het er uit ziet, maar het kost bij elkaar behoorlijk wat tijd en ik heb het sowieso meerdere malen moeten proberen. Eerlijk gezegd weet ik nog altijd niet zeker waarom het opeens wél werkte. Een van de redenen is wellicht dat ik m´n Galaxy S op ´n bepaald moment helemaal heb gereset, vervolgens opnieuw de te lange bestandsnamen (zie boven) heb gedelete. Nadat ik m’n PC opnieuw heb opgestart – en Samsung Kies dus nog niet actief was – kwam de verbinding tussen toestel en PC wel tot stand.

Voor Windows 7
Hieronder volgt nog de methode die ik van Samsung doorkreeg, en mij met name is bedoeld voor PC’s op Vista of Windows 7. Bovenstaande methode kan trouwens ook werken voor beide systemen. Deze methode (hieronder) heeft bij mij niet gewerkt, maar dat kan er aan liggen dat ik na de reset de lange bestandsnamen nog moest verwijderen. Na twee avonden trial and error weet je op den duur niet meer wat je wanneer deed. Ik geef de methode die ik van Samsung kreeg hier dus toch door, wellicht dat iemand er nog profijt van heeft. Let wel: te lange bestandsnamen (zie boven) vormen ook hier een probleem, en natuurlijk heb je ook hier de laatste softwareversie nodig.

Workaround 3
Ook hier weer een stappenplan, waarbij er van uit gegaan wordt dat er een oudere versie van Kies geïnstalleerd is.

1. Ga naar Start Start → Configuratiescherm → Programma´s → Programma´s en Onderdelen → Windows-onderdelen in- of uitschakelen
2. Schakel .NET Framework 3.5.1 in
3. Herstart de computer

4. Sluit de telefoon aan op de computer (in Samsung Kies modus)

5. ga naar Start → Configuratiescherm → Systeem en Beveiliging → Systeem → Apparaatbeheer

6. bij het uitklapbare submenu Universal Serial Bus–controllers "Samsung USB Composite Device" selecteren → rechter muis knop, Installatie ongedaan maken → OK

7. Telefoon loskoppelen

8. Start → Configuratiescherm → Programma´s → Programma´s en Onderdelen

9. Selecteer KIES en druk op verwijderen (verwijder het programma)

10. Selecteer SAMSUNG USB Driver for Mobile Phones en druk op verwijderen (verwijder het

programma)

11. Sluit programma´s / windows af, herstart de computer.

12. Schakel Antivirus programma uit (note: als dat kan, Microsoft Essentials laat zich niet deactiveren)

13. Installeer (de meest recente versie van) KIES opnieuw via rechter muis knop op het bestand → “Als administrator uitvoeren”

14. Start KIES op

15. Sluit de toestel op de PC aan

 

BELANGRIJK!

16. Toestel moet in USB modus “Vragen bij verbinden” zijn

Toepassingen → Intellingen → Over het toestel → USB-instellingen → Vragen bij verbinden

Tot zover de optie die ik via Samsung Nederland gekregen heb. Als gezegd: bij mij heeft dit niet het gewenste resultaat opgeleverd, maar wellicht zijn er lezers die er profijt van hebben. Het belangrijkste is het contact met de “MTP applicatie”, als dat eenmaal lukt ben je al ’n heel stuk dichterbij de gewenste update naar Android 2.2.

Tot slot
Je kan hieronder natuurlijk vragen stellen, maar dit is echt alles wat ik weet, het resultaat van twee lange avonden zoeken en uittesten. Er zijn vast lezers die nog antwoorden kunnen geven of zelfs andere tips hebben. Ze zijn allemaal welkom, en het lijkt me ook leuk om te lezen welke van bovenstaande oplossingen gewerkt heeft.

 

Er zijn trouwens heel wat gebruikers die geen enkel probleem met Samsung Kies hebben – het is onduidelijk waarom het bij de een soepel, en bij de ander nauwelijks wil werken.

 

En of het allemaal echt de moeite waard is? Het lijkt me van wel. Mijn Galaxy S is volgens Quadrant standard wat sneller geworden, maar eerlijk gezegd niet schokkend veel. Ik heb het idee dat ik veel minder last heb van het “lag” probleem, maar daar had ik ook na de totale reset van het toestel al minder mee te maken. Elders lees ik dat de GPS nog altijd niet goed werkt, maar dat heb ik nog niet kunnen uittesten. Verder zien sommige menu´s er op het nieuwe Android 2.2 wat kleurrijker en handiger uit, maar ik heb sinds de geslaagde update nog geen tijd gehad om me uitgebreid in de verschillen met de vorige versie te verdiepen.

Ik ben benieuwd of ik hiermee enkele Galaxy S bezitters van dienst heb kunnen zijn.