Nieuws
02 februari 2010 - Ron Smeets

Wordt Motorola de Android leider van 2010?

Het staat buiten kijf dat Motorola met de introductie van enkele nieuwe toestellen, allen Android Smartphones, iets gepresteerd heeft waar maar weinigen een jaar geleden nog in geloofden (ook ik).

De Amerikaanse fabrikant is namelijk bezig aan een (kleine) comeback, daar waar velen verwacht hadden dat ze begin 2010 helemaal niet meer zouden bestaan.

Nu maakt één zwaluw natuurlijk nog lang geen zomer en de ietwat tegenvallende cijfers van het laatste kwartaal van 2009 zijn daar ook al het bewijs voor, maar hete gaat nu hoe dan ook beter met Motorola dan een jaar geleden. En als we de analisten van DigiTimes Research mogen geloven dan wordt Motorola eind dit jaar zelfs dewereldmarktleider in het Android segment. Een titel die vooralsnog stevig om de schouders van HTC hangt. In 2009 (het eerste volle jaar dat Android toestellen te koop zijn) was HTC goed voor een Android marktaandeel van 64.5%.

Volgens DigiTimes zal het Android marktaandeel van HTC eind 2010 naar 31.9% gedaald zijn terwijl Motorola haar aandeel zal zien stijgen van 25% in 2009 naar 34.7% eind dit jaar. Daarmee zou Motorola dan dus wereldmarktleider worden in dat segment. Men baseert deze voorspelling onder andere op het feit dat Motorola erin geslaagd is om in drie maanden tijd 2 miljoen Android toestellen te verkopen (de Droid / Milestone) en geruchten dat de Amerikaanse fabrikant in 2010 plannen heeft om haar Android portfolio uit te breiden tot maar liefst 30(!) toestellen.

Toegegeven, HTC's enorme marktaandeel op het gebied van Android heeft natuurlijk grotendeels ook te maken met het feit dat de eerste drie Android Smartphones gedurende de eerste helft van 2009 allemaal van de Taiwanese fabrikant waren, maar ik denk persoonlijk niet dat HTC die hele voorsprong in 2010 al zal verspelen. En zeker niet helemaal aan Motorola. Ik bedoel, ook LG, Samsung en Sony Ericsson hebben (grootse) plannen met Android dit jaar. De verdeling van de markt zal er in December 2010 heel anders uit zien dan een jaar eerder, dat wel. Ik denk wel dat HTC ook dit jaar nog Android marktleider zal blijven.

Het succes van Motorola zal grotendeels afhangen van de beschikbaarheid van diens toestellen in de rest van de wereld. De strijd voor de nummer 2 positie wordt, denk ik, er eentje tussen LG en Samsung. Sony Ericsson heeft met de X10 Xperia een potentieel succesnummer in handen maar dan moet hij wel snel komen en ook snel van Android 2.x voorzien worden. Dan nog verwacht ik niet dat Sony Ericsson eind dit jaar al in de Top 3 van Android producenten staat. Motorola zal zich alleen in strijd om tweede plek kunnen mengen als men de toestellen breed in de markt weet te zetten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.