Geruchten
12 juni 2015 - Ron Smeets

Wordt HTC straks onderdeel van Asus? Topman Shih van Asustek flirt met de gedachte van een overname

Nu de waarde van HTC nog maar een fractie is van drie jaar geleden en de Taiwanese fabrikant het lek maar niet boven schijnt te krijgen is het niet zo gek dat potentiële overname kandidaten opduiken. Een van die bedrijven is het eveneens Taiwanese Asustek; bekend van de Asus computers, laptops en in iets mindere mate de smartphones.

Topman Johnny Shih van Asustek heeft zich tijdens een meeting, misschien niet geheel toevallig, laten ontvallen dat hij de kans niet onmogelijk acht dat zijn bedrijf het noodlijdende HTC over zou nemen. De financiële topman van Asustek zwakte de flirtende overname woorden van Shih daarna enigszins af door te zeggen dat hij de kans op een overname van HTC erg klein acht omdat Asustek het al jaren moet hebben, en niet zonder succes, van autonome groei. Zonder (dure) overnames dus.

Daarnaast is het natuurlijk ook nog maar de vraag of HTC überhaupt wel in de etalage staat. De waarde van het bedrijf is in drie jaar tijd met 94% gedaald en dat is niet het meest ideale moment om het te verkopen, maar het maakt de kans op een vijandige overname wel groter. Hoe dan ook. de kersverse CEO Cher Wang heeft nog altijd grootse plannen en is er van overtuigd dat de weg naar winstgevendheid en hogere verkoopcijfers weer gevonden wordt. Daarvoor zal HTC dan toch eerst weer echt goede smartphones moeten gaan maken.

Van de andere kant. Mocht zicht een koper aandienen die een bod doet op de aandelen dat flink hoger ligt dan de huidige koers, dan zou het ook zomaar kunnen dat Wang een strikje om HTC bindt en de volgende eigenaar succes wenst. Niets is zo veranderlijk als het weer, aandeelhouders en de strategie van CEO's ;) We zullen het wel zien.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.