Geruchten
19 december 2017 - Ron Smeets

Wordt dit het design voor de Xperia’s van 2018? Deels hoop ik van wel, maar deels ook niet

Het was al bekend, dat heeft Sony immers zelf al bevestigd, dat het inmiddels zeer kenmerkende ontwerp van de Xperia smartphones in 2018 vernieuwd zal worden. Daarmee komt Sony geen dag te vroeg. In tegendeel, sinds de introductie van de dunne randen, begin 2017, is Sony tegen die tijd de laatste van de grote smartphone merken die dat design gaan adopteren. Zelfs Apple heeft dit jaar al een randenloze smartphone in de winkels gelegd. Kortom, de brede randen aan de boven- en onderzijde van smartphones zijn, voor de high-end vlaggenschepen in ieder geval, binnen een jaar van standaard naar ‘ouderwets’ geëvolueerd. En dus kan ook Sony niet achterblijven. Een gelekte afbeelding zou nu het bewijs moeten leveren.

Xperia XZ1 Premium of XZ2?
Op de betreffende afbeelding zou de voorzijde van de Sony Xperia XZ2 of de Xperia XZ1 Premium te zien zijn. Uiteraard kan en zal Sony, tot de officiële onthulling van een nieuwe Xperia, hier geen commentaar op geven; bevestigend noch ontkennend. Zelf denk ik, mits de afbeelding straks blijkt te kloppen, dat we hier dan eerder naar de XZ1 Premium kijken dan naar de XZ2. De Xperia XZ1 ligt immers pas sinds enkele weken in de winkels en Sony is al een tijdje afgestapt van zesmaandelijkse model upgrades en het lijkt onwaarschijnlijk dat ze daar nu weer mee gaan starten. Het zou in ieder geval heel vreemd zijn. Daarnaast werd de Xperia XZ Premium begin dit jaar ook pas enkele maanden na de onthulling van de Xperia XZ gepresenteerd.

Nog minder randen
Het toestel op de afbeelding hieronder heeft overigens nog maar een echt zichtbare rand, boven het scherm, voor de front camera, speaker en sensoren. Dat hoeft bij Sony geen gevolgen te hebben voor de positie van de vingerafdruk scanner. De smartphones van de Japanse fabrikant worden al langer uitgerust met een in de aan-uit knop geïntegreerde vingerafdruk scanner. Aan de rechterzijkant van het toestel op de foto zijn ook nog de volumeknoppen en de fysieke camera toets te zien. 

Kwestie van smaak
Een paar dagen geleden doken ook al andere vermeende afbeeldingen van de achterzijde van twee nieuwe Xperia’s op. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de rechter van die twee vind ik niet bepaald fraai. Het deed mij meteen denken aan de Alcatel Shine Lite. Voor dat toestel een prima design, maar die kostte dan ook maar een kwart van wat Sony voor haar high-end Xperia’s vraagt. Bovendien, maar dat is al helemaal mijn eigen voorkeur, ben ik al heel wat jaren toch wel een beetje fan van het relatief vierkante design dat Sony voor haar Xperia smartphones bedacht heeft. Kijkend naar de afbeeldingen hierboven en hieronder dan kan ik mij ook niet aan de indruk onttrekken dat dit op z’n minst twee totaal verschillende toestellen zijn die hier getoond worden. Als het er al niet drie zijn. De achterzijde van het toestel links op de afbeelding hieronder zou nog wel kunnen passen (op de kleur na) bij het toestel hierboven. Beiden hebben rechte hoeken. Het rechter toestel hieronder is duidelijk een ander ontwerp. Enfin, oordeel zelf.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.