Nieuws
28 december 2017 - Ron Smeets

Wordt 2018 het jaar van de echt randenloze smartphones? Toestel fabrikanten willen de ‘randjes er af lopen’

Je mag zonder enige terughoudendheid wel concluderen dat 2017 het jaar was van de doorbraak van de dunne randjes als het gaat om smartphone designs. Samsung onthulde de Galaxy S8(+) en ontketende daarmee een heuse hype. Sommige fabrikanten lieten zich daardoor zelfs verleiden tot het onthullen van een extra, randen-arm, model van hun vlaggenschip. Ik noem OnePlus, met de 5T, en HTC, met de U11+, als voorbeelden. Het heeft er alle schijn van dat wat we enkele maanden geleden nog randenloos noemden eigenlijk randenarm genoemd had moeten worden. Apple lanceerde in september de iPhone X en dat toestel was feitelijk de eerste echt randenloze smartphone. Op het balkje van de camera, sensoren en speaker na weliswaar, maar toch. Vergeleken met de Galaxy S8, de LG G6 en de Huawei Mate 10 heeft de iPhone X nauwelijks nog randen.

Randenarm wordt randenloos n 2018
In de maanden die intussen, na de komst van de iPhone X, gepasseerd zijn wordt langzaam maar zeker duidelijk dat meer en meer fabrikanten het randenloze design van Apple gaan adopteren. OK, formeel was Apple niet de allereerste smartphone fabrikant met een randenloos toestel. Die eer ging naar Xiaomi’s MiMix uit oktober 2016, maar dat toestel is nooit wereldwijd verkrijgbaar geweest. Hoe dan ook, de komst van de iPhone X lijkt het startschot geweest te zijn voor het randenloze smartphone tijdperk. De vraag is nu alleen nog welke fabrikanten wanneer met hun eerste randenloze smartphone op de proppen gaan komen. Formeel is er nog geen iPhone X concurrent/kloon onthuld, maar in de geruchtencircuits zijn wel al enkele kandidaten van grote merken opgedoken. The race is on!

Randenloze Huawei P20 (aka P11) en Sony Xperia Edge A
Daags na de Kerst doken maar liefst twee gelekte kiekjes of renders op van toestellen zonder randen. De meest opvallende was dan toch wel die van Sony. De Japanse zou namelijk werken aan de Xperia Edge A (afbeelding hierboven). In tegenstelling tot de iPhone X kiest Sony voor een heel dun randje over de gehele breedte aan de bovenzijde van dat toestel. Mits, en dat zeg ik met nadruk, deze afbeeldingen de uiteindelijke waarheid benaderen. De tweede randenloze smartphone die ongeveer gelijktijdig opdook was de Huawei P20 Lite. In meerdere opzichten een bijzonder gerucht. Ten eerste omdat het toestel dat op de afbeelding getoond wordt als twee druppels water op de iPhone X lijkt – ik zie de eerste rechtszaken alweer aankomen – maar toch vooral ook omdat het de ‘Lite’ versie van de nieuwe P-Series zou betreffen. Dat betekent dus dat Huawei het randenloze smartphone design gaat introduceren in de mid-range markt, een kleine 1000 euro onder de duurste iPhone X. Maar goed, ook dit is nog een gerucht. Eerst maar eens zien hoe de Huawei P20 (aka P11) er in het echt uit gaat zien. Bovendien zijn in hetzelfde gerucht ook renders te zien van een Huawei P-series met randen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk dan wel de P20 Lite zijn en die zonder randen de P20 en/of P20 Plus. 

Waar blijft Samsung?
Opvallend is zeker ook dat Apple’s grootste concurrent, Samsung, vooralsnog niet op de randenloze trein lijkt te springen. Alles wat er tot nu toe rondom de Galaxy S9 en S9+ is uitgelekt wijst op een design dat nagenoeg identiek is aan dat van de Galaxy S8 modellen. Of Samsung moet er eindelijk in slagen een nieuw toestel helemaal geheim te houten, wat gezien de geschiedenis van de laatste vijf jaar heel erg onwaarschijnlijk lijkt. Maar ik kan mij  ook weer niet voorstellen dat Samsung niet ook met de ontwikkeling van een echt randeloze smartphone bezig is. Wellicht dat de Koreanen gekozen hebben om een dergelijk design te introduceren bij de volgende generatie van de Note? Dat zou zomaar kunnen.

Zonder randen maar dan wel een stuk voordeliger
Hoe dan ook, in 2018 gaan we meer randenloze smartphone a-la iPhone X zien en die zullen waarschijnlijk allemaal goedkoper zijn dan de Apple concurrent. Dat is ook waar de meeste fabrikanten op zullen gaan schieten; de belachelijk hoge prijs van de iPhone X. Om vervolgens te laten zien dat je een dergelijk toestel ook voor een normaal bedrag op de markt kunt zetten. Zeker voor merken die op dit moment niet aan de goede (lees: winstgevende) kant van de smartphone markt zitten ligt daar een grote kans. Dat is althans hoe ik het zie.

Bron (Huawei afbeelding), Bron (Sony afbeelding)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.