Nieuws
01 juli 2008 - Ron Smeets

Winstwaarschuwing van Sony Ericsson

Nog geen week geleden meldde James Marshall, hoofd Marketing, dat het wel snor zat met de prestaties van Sony Ericsson dit jaar.

Ondanks een ietwat weifelende start in Q1 zou de Zweeds-Japanse toestel fabrikant haar marktaandeel dit jaar uiteindelijk met 10% zien stijgen naar zo'n 9.6%, zo zei hij in een interview.

Nu lezen we dan ineens dat ook het tweede kwartaal van 2008 bepaald niet succesvol verlopen is voor Sony Ericsson. De definitieve cijfers over Q2 worden pas medio Juli gepresenteerd maar vooruitlopend daarop heeft Sony Ericsson haar aandeelhouders alvast 'verblijd' met een winstwaarschuwing.

Zoals de zaken er nu voor staan zal Sony Ericsson in Q2 hooguit break-even draaien. Dalende toestelverkopen (in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder) en de eveneens dalende gemiddelde toestelprijs (van 122 naar 116 Euro in de afgelopen 6 maanden) zijn daar, volgens de experts van Sony Ericsson zelf, deel aan.

Toch kan ik mij niet aan de indruk ontrekken dat ook de kwaliteit van (sommige) toestellen en het uitstellen van nieuwe releases een belangrijke rol spelen in de (beginnende) teloorgang van Sony Ericsson.

We kennen allemaal het voorbeeld van de S500i, een bijzonder fraai toestel dat het heel erg goed deed bij de jongeren maar door aanhoudende kwaliteitsproblemen (brekende toetsen) veel te vroeg in de vergetelheid geraakt is en, belangrijker nog, het imago van Sony Ericsson een flinke deuk bezorgd heeft.

Hetzelfde geldt voor de K850i. De opvolger van de immens populaire K800 heeft sinds de release ruim een half jaar geleden, veel te lang te kampen gehad met softwareproblemen die zich uitten in vastlopers en de kwaliteit van de camera. Wederom geen goede beurt voor Sony Ericsson.

Kortom, behalve de economische dip ligt er ook nog voldoende werk voor de fabrikant zelf alvorens de hooggespannen verwachtingen voor 2008 waargemaakt kunnen worden. Het uitgeven van een winstwaarschuwing is een veeg teken.

Hopelijk kunnen de komst van de X1 'Xperia' en de C905 nog dit jaar ertoe bijdragen dat Sony Ericsson niet ook een van de verliezers op de mobiele telefoonmarkt wordt. We zullen zien!Gerelateerde links:
Goede vooruitzichten voor Sony Ericsson
Sony Ericsson: 31% meer toestellen, 10% minder winst
Winst Sony Ericsson in de lift dankzij walkmanphones
Sony Ericsson ziet winst fors dalen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.