Nieuws
19 juli 2008 - Ron Smeets

Winst Sony Ericsson keldert, 2000 banen op de tocht

De Zweeds-Japanse toestel fabrikant heeft gisteren haar nieuwste kwartaalcijfers gepresenteerd en die zijn, zoals al verwacht mocht worden na de winstwaarschuwing van enkele weken geleden, nu niet bepaald rooskleurig te noemen.

Vergeleken met een jaar geleden daalde de netto winst in Q2 van dit jaar met maar liefst 97% naar een schamele 6 miljoen Euro. Vorig jaar was dit nog 220 miljoen.

Op zich vielen de toestel verkoopcijfers nog wel mee. Ten opzichte van een jaar geleden verkocht Sony Ericsson het afgelopen kwartaal slechts 2% minder mobieltjes (24.4 miljoen in totaal) en steeg haar marktaandeel van 7.5 naar 8%.

Het probleem zit 'm vooral in het feit dat Sony Ericsson beduidend minder mid-range en high-end toestellen aan de man wist te brengen en dat zijn nu juist de toestellen waar het meeste op verdiend wordt.

Volgens de fabrikant wordt het de tweede helft van 2008 niet veel beter en daarom is men voornemens om zo'n 300 miljoen te bezuinigen op de kosten van de onderneming. Als we deze berichten mogen geloven dan zou dat wel eens het einde kunnen betekenen voor zo'n 2000 werknemers van de Zweeds-Japanse fabrikant.

Nu maar hopen dat Sony Ericsson met de komst van toestellen als de C905 en de Xperia X1 het tij in 2009 al kan keren.Gerelateerde links:
Sony Ericsson C905 maakt een goede eerste indruk
Sony Ericsson C905 wordt de 8.1MP Cybershot Phone
Sony Ericsson X1 medio September in de winkels
Sony Ericsson @ MWC, deel 2: C902 en X1
Sony Ericsson: 31% meer toestellen, 10% minder winst
Winstwaarschuwing van Sony Ericsson
Goede vooruitzichten voor Sony Ericsson
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.