Nieuws
07 januari 2014 - Ron Smeets

Winst Samsung fors omlaag, omzet gelijk gebleven

Samsung heeft haar winst in het vierde kwartaal van 2013 redelijk fors zien dalen. Op zich niet zo vreemd omdat stijgende omzetten en winst nooit eeuwig kunnen duren maar in het geval van Samsung komt het toch wel ietwat onverwacht. De omzet bleef overigens wel gelijk.

De definitieve cijfers komen later deze maand maar uit de prognose die de Koreaanse fabrikant gepubliceerd heeft blijkt dat de omzet in Q4, net als in Q3, uit zal komen rond de 59 biljoen Won (40.7 miljard Euro) De winst zal met 8.3 biljoen Won (ca 5.7 miljard Euro) naar verwachting bijna 20% lager dan het kwartaal daarvoor. In Q3 van 2013 werd daarentegen op dezelfde omzet nog 10.16 biljoen Won (7 miljard Euro) winst geboekt.

Vergeleken met een jaar geleden (Q4 2012) steeg de omzet (+ 3 biljoen Won) maar daalde de winst (- 0.5 biljoen Won). Een reden voor de winstdaling wordt niet gegeven maar analisten specuieren over het feit dat Samsung het afgelopen kwartaal veel, en erg hoge, bonussen uitgekeerd heeft. Daarnaast wordt ook de huidige prijzenoorlog tussen de verschillende smartphone fabrikanten (met name door de opmars van goedkopere, Chinese, concurrenten) als mogelijke oorzaak genoemd. Evenals hoger uitgevallen marketing kosten voor de mobiele producten. 

De tijd zal moeten leren of deze winstdaling een eenmalige 'terugslag' voor Samsung zal blijken te zijn of dat de omzet en winst in 2014 nog meer onder druk komt te staan. De geschiedenis leert dat vrijwel elke martkleider deze positie uiteindelijk ook wel weer eens moet afstaan aan andere concurrenten. Voorbeelden daarvan zijn er genoeg, ook in de mobiele- en gadget wereld. Vooralsnog zal er echter ten kantore van Samsung in Seoul nog niet al te veel reden zijn voor paniek ;-)

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.