Nieuws
16 oktober 2008 - Ron Smeets

Winst Nokia daalt met 21%

Nokia heeft vandaag de cijfers over het derde kwartaal van 2008 bekend gemaakt en die zijn niet echt rooskleurig te noemen. In vergelijking tot een jaar geleden daalde de netto omzet met 5% naar 12.2 miljard. De winst ging nog iets harder onderuit en daalde met 21% naar € 1.47 miljard.

Ook qua marktaandeel hebben de Finnen een adertje moeten laten. Waar ze begin dit jaar nog vol trots (en terecht) konden melden dat ze voor het eerst de grens van 40% gehaald hadden is het marktaandeel nu weer terug op het niveau van ruim een jaar geleden: 38%.

Toch is er ook nog een lichtpuntje. De Finnen verkochten wel weer meer toestellen. In totaal gingen er in Q3 117.8 miljoen Nokia's over de toonbank en dat is 3% meer dan in Q2 en zelfs 5% meer dan in Q3 van het vorige jaar. De gemiddelde toestelprijs daalde wederom en staat nu op 72 Euro (2 Euro minder dan een kwartaal eerder).

Kijkend naar de diverse werelddelen (zie afbeelding hierboven) dan valt op dat Nokia de dalende lijn van toestelverkopen in de VS (nog) niet heeft weten te keren. Ten opzichte van vorig jaar verkochten de Finnen daar bijna een miljoen toestellen minder (een daling van 16.7%). Ook in Europa dalen de toestelverkopen van Nokia. Verkocht men hier in Q3 van 2007 nog 29 miljoen toestellen, dit jaar bleef Nokia steken op 27.4 miljoen, een daling van 5.5%. Verder lijkt de groei in China ietwat te stagneren. De toestelverkopen stegen daar in vergelijking met een jaar geleden net geen 5%.

Hieronder staat een overzicht met de belangrijkste financiele gegevens van de Finse fabrikant.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.