Nieuws
16 april 2009 - Ron Smeets

Winst Nokia daalt bijna 90%

Nokia heeft zojuist de eerste kwartaalcijfers van 2009 bekend gemaakt en daaruit blijkt dat de crisis bij de Finse fabrikant ook nog (lang) niet voorbij is. Over de hele lijn maakte men nog maar 55 miljoen Euro winst, bijna 90% minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Kijk je naar de verschillende divisies dan valt op dat het vooral NAVTEQ en Nokia Siemens Networks zijn die een negatieve weerslag hebben op het totale resultaat. Beide afdelingen boekten forse verliezen. NAVTEQ 120 miljoen en Nokia Siemens Networks maar liefst 361 miljoen.

Op zich deed de toestel en services devisie het zo slecht nog niet. OK de winst daalde met ruim 28% van 766 naar 547 miljoen, maar daar wordt in ieder geval nog wel winst gemaakt. De gemiddelde toestelprijs daalde van 71 naar 65 Euro hetgeen betekent dat Nokia steeds meer low-end toestellen verkoopt dan de duurdere modellen zoals de E- en N-Series. In totaal werden in het eerste kwartaal van 2009 93.2 miljoen Nokia mobieltjes verkocht, 19% minder dan een jaar geleden en 18% minder vergeleken met het vierde kwartaal van 2008.

Opvallend is ook dat Nokia het afgelopen jaar 2% marktaandeel heeft moeten inleveren in vergelijking met een jaar geleden. De Finnen hebben nu nog 'maar' 37% van de wereldwijde mobiele markt in handen.Nokia-Q1-09-Cijfers

In aantallen, per werelddeel:
Nokia-Device-Sales-Q109

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.