Nieuws
22 juli 2010 - Ron Smeets

Winst Nokia 31% omlaag; 'Het gevecht moet nu echt beginnen'

Nokia heeft vandaag de omzet en winstcijfers over het tweede kwartaal gepresenteerd en die vallen niet bepaald mee, zoals al verwacht werd nadat de fabrikant de verwachtingen voor Q2 en de rest van 2010 een maand geleden naar beneden bijstelde.

Vergeleken met een jaar geleden werd in Q2 van 2010 zo'n 31% minder winst gemaakt. OK, Nokia behaalde nog steeds een prositief resultaat van 295 miljoen Euro, maar dat was in Q2 van 2009 nog 427 miljoen.

Wat echter zorgwekkender is, is het feit dat de omzet, en dat klinkt tegenstrijdig, vergeleken met een jaar geleden wel steeg, van 9.9 naar 10.0 miljard Euro. Als je even simpel redeneert dan kun je daaruit afleiden dat Nokia dus meer producten verkoopt waar minder marge op zit. Ofwel, de verkoop van high-end multimedia en Smartphones, doorgaans toestellen waar (relatief) veel winst op gemaakt wordt, blijft (ver) achter. Eerdere berichten en onderzoeken wezen al in die richting en deze kwartaalcijfers lijken dat te bevestigen. Specifiek voor Nederland heb ik zelfs uit betrouwbare bron vernomen dat het aantal verkochte Nokia smartphones op dit moment nog geen 3% meer is van de totale markt van Smartphones.

Voor de rest van het jaar verwacht Nokia wel weer betere resultaten. De Finnen baseren dat op hun wetenschap dat ze de komende maanden een aantal nieuwe goede Smartphones op de markt zullen brengen. Formeel is alleen de N8 op komst, alle andere toestellen, zoals de N9, verblijven nog in het stadium van de 'geruchten'. We zullen zien. Hoe dan ook, Anssi Vanjoki zei het begin deze maand al: 'Het gevecht gaat nu beginnen'. Hij kon het niet beter verwoorden. Nu het gevecht nog winnen!!!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.