Nieuws
21 mei 2012 - Ron Smeets

Windows Phone verkoopt beter dan de iPhone in China? NOT!

Vorige week wilde Microsoft ons, en de rest van de wereld, doen geloven dat er momenteel meer Windows Phone toestellen in China verkocht worden dan iPhones. Dat lijkt, met de laatste verkoopcijfers uit het land van de Lange Muur, echter zeer onwaarschijnlijk.

Analisten hebben namelijk becijferd dat er in het eerste kwartaal van 2012 zo'n 6.8 miljoen iPhones verkocht zijn in China. Volgens Microsoft zou het (verkoop)marktaandeel van Windows Phone, sinds de lancering eind maart, in China echter 1% hoger liggen dan dat van de iPhone.

Nu zijn de cijfers van Microsoft weliswaar gebaseerd op een periode die grotendeels in Q2 ligt, maar je mag er gevoeglijk van uit gaan dat het aantal verkochte iPhones in die periode nagenoeg gelijk ligt aan die van de periode daarvoor, zo'n 6.8 miljoen per drie maanden en dus ca. 4.5 miljoen in de (bijna) twee maanden tussen 22 maart (de lancering van de eerste Windows Phone toestellen in China) en 18 mei (de dag waarop Microsoft haar uitspraken deed).

Enfin, dat zou dus moeten betekenen dat Microsoft (en Nokia in het bijzonder) dus meer dan 5 miljoen Windows Phone toestellen in China verkocht moet hebben tussen 22 maart en 18 mei. Het rekensommetje 4.5 miljoen iPhones zou 6% van het marktaandeel van verkochte toestellen in China zijn. Als Windows Phone dus inderdaad 7% marktaandeel heeft weten te behalen, dan komt dat uit op ca. 5.2 miljoen toestellen. Dat vind ik in ieder geval moeilijk te geloven.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.