Nieuws
22 maart 2012 - Ron Smeets

Windows Phone nu ook in China, wordt groter dan iOS zegt MS

Microsoft heeft Windows Phone nu ook in China officieel gelanceerd. Het eerste toestel dat daar beschikbaar komt is de HTC Titan, voor de Chinese markt omgedoopt tot HTC Eternity (foto hieronder).

Microsoft heeft gelijk ook maar even haar wilde plannen voor de Chinese markt onthuld. De software gigant heeft zichzelf namelijk tot doel gesteld om volgend jaar, in 2013 dus, al groter te zijn dan Apple's iOS.

Die doelstelling moet, volgens Microsoft dus, gehaald kunnen worden doordat de men, samen met een aantal toestel fabrikanten, in de komende maanden, en jaren, vooral ook veel goedkopere Windows Phone toestellen, met prijskaartjes vanaf ca. 120 Euro, in de Chinese winkels gaat leggen. Op zich is dat wel een goede stap, kijkend naar de prijskaartjes van de iPhone in vergelijk tot de gemiddelde Chinese levensstandaard.

"Groter worden dan iOS is onze eerste doelstelling. Uiteindelijk willen we ook groter worden dan Google (Android)", aldus Simon Leung, de CEO van Microsoft voor Azië tegenover Bloomberg. Voor dit jaar zet Microsoft in op een marktaandeel van 7.5% in China. Apple (iOS) heeft tegen die tijd een marktaandeel van 12%. Volgend jaar wil Microsoft iOS dus al passeren met een marktaandeel van 15%, tegenover Apple's 13%.

Dat is best al ambitieus maar de doelstelling om Android te passeren in China wordt helemaal een uitdaging. Het Google OS heeft nu namelijk nog een smartphone marktaandeel van 70%. In 2016 verwacht Microsoft 20% van de Chinese smartphone markt in handen te hebben. Android zal tegen die tijd nog altijd verreweg de nummer 1 zijn met 60%. Daarmee lijkt het passeren van het Google OS dus een tien-jaren-plan (of nog langer) te worden. Zo ver vooruitkijken heeft eigenlijk geen zin. Het kan snel gaan, dat heeft de opmars van Android wel bewezen, maar dat is zeker niet voor 'iedereen' weggelegd.

Volgende week (28 maart) houdt Nokia een persconferentie in China. Verwacht wordt dat daar dan dus de eerste goedkopere Windows Phone toestellen aangekondigd zullen worden. Denk aan de Lumia 710 en de nog voordeligere Lumia 610.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.