Nieuws
07 oktober 2009 - Ron Smeets

Windows phone en Windows Mobile 6.5 onthuld

Gisteren was het dan eindelijk zover. Na lang, heel lang en voor sommigen zelfs té lang, wachten onthulde Microsoft een nieuwe versie van haar Windows Mobile besturingssysteem. Windows Mobile 6.5 maakt vanaf nu ook deel uit van Windows phone, de nieuwe verzamelnaam voor mobiele producten en diensten van Microsoft en dus niet, zoals enkele weken nog gedacht werd de vervangende productnaam voor het Windows Mobile OS. Het nieuwe motto wordt: "Waar je ook bent, Windows gaat met je mee".

Onderdeel van het nieuwe Windows phone zijn onder andere ook de online mobiele synchronisatie- en back-up service My Phone en Windows Marketplace, Microsoft's eigen 'App Store'.

De belangrijkste vraag de de komende dagen en weken door velen gesteld zal gaan worden is natuurlijk hoe Windows Mobile 6.5 zijn mannetje zal staan in vergelijking tot de andere Smartphone besturingssystemen zoals Android, Apple OS en Symbian en hoeveel beter, stabieler en gebruiksvriendelijker het nieuwe besturingssysteem is in vergelijking met zijn voorganger, Windows Mobile 6.1. Ik heb inmiddels een Windows Mobile 6.5 toestel in mijn bezit en zal de komende dagen en weken regelmatig verslag doen van mijn bevindingen. Stay Tuned dus!

Windows Marketplace is één van de nieuwe diensten op Windows phone. Een van de applicaties die in Nederland gelanceerd wordt binnen Marketplace is die van De Telegraaf. Ook Buienradar lanceert een applicatie en binnenkort zal ook de NS haar Reisplanner Xtra applicatie in Windows Marketplace aanbieden. Vooralsnog is Windows Marketplace alleen nog beschikbaar voor Windows Mobile 6.5 toestellen. Vanaf November of December kunnen ook Windows Mobile 6.0 en 6.1 gebruikers de Marketplace kunnen gaan gebruiken.

My Phone is een dienst die mensen helpt om alles wat belangrijk is op hun telefoon gratis te bewaren op een beveiligde online pagina, waarvan elke nacht een back-up wordt gemaakt. Van contacten en afspraken in de agenda tot smsjes en foto’s. Ook kunnen My Phone-gebruikers online zien waar en wanneer hun telefoon voor het laatst gesynchroniseerd is, is het mogelijk om de telefoon op afstand te vergrendelen en kan men de telefoon - zelfs als het toestel op ‘stil’ staat - met geluid over laten gaan. Het uren naar een telefoon zoeken om hem een dag later onder de bank terug te vinden behoort met Microsoft My Phone tot het verleden... Daarnaast kan informatie op de telefoon op afstand gewist worden om te voorkomen dat deze in verkeerde handen valt. Deze zogenaamde ‘Lost phone’-functies worden aangeboden in een Premium Services-package.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.