Nieuws
07 november 2011 - Ron Smeets

Windows Phone en Nokia ook niet (meer) populair in Aken (D)

Afgelopen zaterdag was ik in Aken met mijn familie voor een middagje shoppen in de zon bij 18 graden! ;-) Natuurlijk liepen we ook langs diverse telecomwinkels en hoewel ik van plan was om er geen 'werk-uitje' van te maken kon ik het toch niet laten om een paar winkels binnen te lopen.

Ten eerste omdat mijn oog viel op een 'mega aanbieding' van Vodafone die in Duitsland 'onbeperkt' mobiel bellen, -sms'en en -dataverkeer aanbieden voor €69,95 per maand. Kort daarna liep ik langs een Base / E-plus shop waar de advertenties voor de Nokia Lumia 800 al in de etalage stonden. Dat was voor mij de aanleiding om beide shops toch maar even met een bezoekje te vereren ;-))

Laat ik voorop stellen dat mijn Duitse 'mystery shopping' geen bijzonder uitgebreide 'tour' werd. Ik heb maar twee winkels bezocht, een van Vodafone en een van Base / E-plus. Ik was nog van plan om ook bij een T-Mobile shop naar binnen te lopen maar daar was het mega druk en, met mijn vriendin en dochter die buiten stonden te wachten, kon ik het niet maken om daar een half uur in de rij te gaan staan. Natuurlijk zijn Duitse winkelervaringen in principe niet bijster insteressant voor de gemiddelde Nederlander, maar de antwoorden en adviezen die ik in de twee bezochte winkels kreeg lagen wel helemaal in lijn met hetgeen ik tot nu toe hier in Nederland te horen kreeg. Ow ja, en deze keer werd ik niet bedreigd door 'overijverige nukkige bewakers'. De winkels waren gewoon open ;-)))

Bij de Vodafone winkel was het meteen goed raak. Op mijn vraag of de mega 'flat rate' aanbieding ook in combinatie met een toestel aangeschaft kon worden (ik weet, een beetje 'n open-deur vraag, maar ik moest ergens beginnen) zei de goedlachse verkoopdame die mij wilde helpen. "Jazicher!" ;-)) Mijn tweede vraag was vervolgens of ze ook de nieuwe Nokia met Windows Phone al hadden. Het antwoord daarop was, vertaald, hetvolgende: "Nee, maar waarom wilt u een Nokia. Die zijn lui geworden". Lui?, vroeg ik een beetje verbaasd. "Ja, die zijn zolang de grootste geweest dat ze dachten dat mensen hun toestellen vanzelf wel kopen, maar ze maken al tijden geen goede toestellen meer en zeker de smartphones zijn niet meer interessant". Tsja, met zo'n antwoord moet je wel een bijzonder geinteresseerde 'Nokia koper' zijn om er nog eentje te bestellen ;-) Ik heb de dame in kwestie daarna nog heel even mijn Lumia 800 laten zien, maar dat had nauwelijks effect. "Ah, u heeft hem al. Dan zult u een van de weinigen zijn". Daar had ze, op dit moment natuurlijk helemaal gelijk in, maar het gezicht dat ze daarbij trok, en de lichaamstaal, straalde duidelijk uit dat het haar bedoeling was om mij duidelijk te maken dat de Lumia 800, volgens deze verkoopster, ook ná de officiele winkellancering (in Duitsland) geen succesnummer zal worden. Daarop verliet ik de Vodafone winkel.

Een meter of 50 verder kwam ik langs een Base / E-plus shop. Daar lag al een 'feestdagen editie' van hun koopgids met op de voorzijde prominent de Lumia 800 als 'binnenkort verkrijgbaar'. Ook maar even naar binnen dus en wederom werd ik te woord gestaan door een vriendelijke verkoopster. "Weten jullie al wanneer deze nieuwe Nokia te koop is", was mijn vraag, wijzend op de Lumia 800 in de folder die boven de uitgestalde (voornamelijk Android) toestellen lag. "Nee, dat is nog niet bekend. U kunt zich wel inschrijven voor onze notificatie service zodat u een mail krijgt als hij beschikbaar is. We hebben op dit moment wel de Nokia 700 al". Heel even dacht ik dat ze daarmee doelde op de Lumia 710 (we hadden het immers over een Windows Phone toestel) en dus vroeg ik haar waar die dan lag. Vervolgens pakte ze een dummy model van de Nokia 700, het Symbian Belle toestel. "Nee, ik ben op zoek naar een Windows Phone Nokia", liet ik haar weten. "Ah u wilt Windows Phone. Waarom? Iedereen stapt over op Android tegenwoordig. Windows is niet goed meer dus als ik u mag adviseren dan zou ik voor een Android toestel kiezen. Daar heeft u echt veel meer plezier van" antwoordde de nog steeds zeer vriendelijke dame terwijl ze op de Sony Ericsson Xperia Arc S wees die naast de Nokia 700 lag. Ik heb haar vriendelijk (lachend ;-)) bedankt voor de informatie en liep vervolgens de winkel uit.

Al met al twee bijzondere ervaringen. Zoals gezegd zijn het maar twee willekeurige winkels, maar ik geloof niet in het toeval dat ik nu net weer de twee winkels binnenliep waar ik vervolgens verkoopsters vond die mij probeerden af te raden voor een Nokia en/of Windows Phone toestel te kiezen. Misschien, als de tijd het toe laat, ga ik deze week een keertje terug naar Aken om nog een paar andere telecomwinkels te bezoeken met dezelfde vraag.

De Vodafone shop in Aken:
VF-Aachen-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.