Nieuws
16 oktober 2010 - Ron Smeets

Windows Phone 7 smartphones van Sony Ericsson komen in 2011

Dat Sony Ericsson op de Windows Phone 7 trein zou stappen was een tijdje geleden nog niet helemaal zeker. De Zweeds-Japanse fabrikant heeft na de X1 nogal wat problemen gekend met de release van Windows Mobile smartphones zoals de Xperia X2 (uiteindelijk helemaal geannuleerd in Nederland) en de Aspen (maandenlang vertraagd door problemen met Windows Mobile 6.5.3).

Gisteren heeft Bert Nordberg, tijdens een conference call met investeerders, bevestigd dat Sony Ericsson met een Wndows Phone 7 smartphones gaan komen. Dat zal echter niet meer dit jaar gebeuren maar (begin?) 2011. Wellicht heeft Nordberg dus deze aankondiging bedoeld toen hij het enkele weken geleden over een 'grote verrassing' die de fabrikant dit jaar nog uit haar hoed zou toveren.

Het gaat op dit moment niet echt slecht met Sony Ericsson. Ze boeken, na een hele moeilijke periode tussen medio 2008 en eind 2009, inmiddels alweer voor het derde opeenvolgende kwartaal (bescheiden) winst, maar de toestelverkopen, in aantallen, vallen nog steeds een beetje tegen. Daarnaast heeft Sony Ericsson, zeker nadat ze definitief afscheid genomen hebben van Symbian, mijns inziens dringend behoefte aan afwisseling in hun Smartphone line-up. Natuurlijk, ze hebben de ambitie om wereldmarktleider op Android gebied te worden, maar toch. Gezien de relatief positieve ontvangst van Windows Phone 7 is dat natuurlijk het enige serieuze alternatief. Ik bedoel, Sony Ericsson zal zeker geen iOS, WebOS of MeeGo gaan adopteren als tweede smartphone OS naast Android ;-)

De beslissing om pas in 2011 met een Windows Phone 7 toestel op de markt te komen vind ik, kijkend naar de Nederlandse en Belgische markt zo slecht nog niet. Iedereen weet, hopelijk, inmiddels wel dat de officiele lancering van Windows Phone 7 in de Benelux (inclusief Nederlandse taal, de Windows Marketplace en Xbox Live) pas voor medio 2011 gepland staat. Tot die tijd is Windows Phone 7 mijns inziens nog typisch een OS voor early adopters. En er is, gezien de geschiedenis tussen Sony Ericsson en Microsoft's smartphone OS'en ook niets mis met 'een beetje de kat uit de boom kijken'. Nee, laten ze er in Zweden en Japan dan maar voor zorgen dat ze echt klaar zijn, zonder uitstel en afstel, als Windows Phone 7 de rest van de wereld (buiten de VS, UK en Canada) gaat veroveren.

Afbeelding X1 met Windows Phone 7 via WMPowerUser

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.