Nieuws
11 oktober 2010 - Ron Smeets

Windows Phone 7 Presentatie (Live)

Vandaag, precies acht maanden na de eerste vooraankondiging in Barcelona, onthult Microsoft haar langverwachte nieuwe Smarthone OS, Windows Phone 7. Ik ben momenteel aanwezig bij de live webcast van Microsoft die, in tegenstelling tot wat hieronder te lezen is, om 15u40 (Nederlandse tijd, 9u40AM in de VS) zal beginnen. Stay tuned dus!

15u40: Steve Ballmer verschijnt op het podium. En na een kort welkomswoord onthult hij de nieuwe slogans voor Windows Phone 7: 'A different kind of phone' en 'Always delightfull. . . Wonderfully mine'. De focus ligt, zoals dat ook al in Barcelona aangekondigd werd, op de gebruiker. Er zullen in de VS vanaf november maar liefst negen toestellen beschikbaar zijn. Ballmer-Windows-Phone7-devices

15u50: AT&T topman Ralph de la Vega neemt het over van Ballmer. Hij spreekt, natuurlijk, vooral over de geschiedenis van AT&T en Microsoft / Windows Mobile. De presentatie in de VS gaat vandaag vooral ook over de nieuwe toestellen voor de lokale, Amerikaanse, markt. De Nederlandse presentatie volgt, zo zei Maarten Sonneveld ook al in zijn inleiding hier op Schiphol, op een later tijdstip, als de Nederlandstalige UI en -services van Windows Phone 7 hier beschikbaarbaar komen. De la Vega presenteert drie Windows Phone 7 toestellen die in de AT&T winkels gaan verschijnen; de Samsung Focus, de LG Quantum en HTC Surround.

15u55: Joe Belfiore neemt het presentatiestokje weer over van Steve Ballmer. Hij gaat de aanwezigen vergassen op een Windows Phone 7 Demo. De backbone van Windows Phone 7 worden de zes 'hubs' en de Live Tiles op het homescreen die toegang geven tot belangrijke (door de gebruiker deels zelf te bepalen) apps en info zoals email, twitter, facebook, agenda etc).

Zoals ik zelf ook al kon ervaren, enkele weken geleden, de Windows Phone 7 UI werkt een heel stuk sneller en soepeler dan bij de vorige versies. Het opstarten van de camera, vanuit de locked screen (standby) modus duurt letterlijk minder dan twee seconden en het maken van een foto gaat zonder noemenswaardige sluitervertraging. Ook het openen van een Powerpoint presentate en andere office documenten. Dat ziet er iig erg veelbelovend uit!  Windows-Phone-7-office

Belfiore demonstreert vervolgens het virtuele toetsenbord. Ook dat ziet er prima uit. Zelfs in portrait mode typt het lekker snel weg ;-) Natuurlijk is dat wel typisch iets wat ik echt zelf eerst ook moet proberen. De integratie van Windows Phone 7 en de diverse office applicaties (email, agenda) ziet er bijzonder goed doordacht uit. Als je een email ontvangt met een uitnodiging voor een afspraak, dan wordt automatisch gechecked of die uitnodiging samenvalt met andere afsrpaken in je agenda. Daarnaast kunnen de eventuele adressen in een email of agenda uitnodiging ook direct op Bing Maps bekeken worden en er is ook een link met de navigatie app. Bing Search op Windows Phone 7 is uitgebreid met stemherkenning en 'instant search'. je kunt dus een zoekopdracht inspreken en, mits je netwerkverbinding hebt, korte tijd later wordt je een antwoord gepresenteerd. Er zijn zes Windows Phone 7 'hubs'. Feitelijk zijn dat zes verzamelingen rondom evenveel 'thema's en/of bezigheiden: People-, Pictures-, Music + Video-, Marketplace-, Office- en de Games Hub.

16u25: Dit alles gezien hebbende kan ik mij heel goed voorstellen dat Microsoft er geen belang bij heeft dat de verschillende fabrikanten hun eigen UI sausje over Windows Phone 7 gaan gieten. Het is misschien nog wat vroeg, maar mijn eerste indruk is dat Microsoft daar gelijk in heeft. Ik zie op dit moment nog niet wat HTC Sense, Samsung TouchWiz of LG Cube daar aan toe zouden moeten voegen of verbeteren, maar, zoals gezegd, het is misschien nog te vroeg om daar een definitief oordeel over te vellen. Daarvoor zal ik toch echt eerst wat langer met een Windows Phone 7 toestel,gespeeld moeten hebben. En wie weet komen HTC, Samsung en LG over enkele maanden wel met nog gebruiksvriendelijkere UI's voor Windows Phone 7 op de proppen ;-)

16u30: Intussen gaat Belfiore beginnen met het demonstreren van diverse Apps. Iedereen weet inmiddels wel dat de Windows Marketplace tot nu toe nog niet echt een succes genoemd mag worden. Dat moet gaan veranderen met de lancering van de nieuwe, Windows Phone 7 Marketplace. De Apps die gedemonstreerd worden zien er in ieder geval al een stuk beter uit en de integratie met de UI is ook een stuk beter. Nu de apps nog! Er wordt nog niets gezegd over het aantal Apps in de Windows Marketplace, maar eerdere geruchten spraken over meer dan 2000 applicaties bij de lancering.

Als laatste wordt de Games Hub besproken. Niet echt mijn ding (ik ben geen gamer), maar ook Xbox Live ziet er soepel en gebruiksvriendelijk uit. Joe demonstreerd enkele 3D games en hij kondigt meteen ook even aan dat EA games met een aantal (dedicated) Windows Phone 7 games zal komen. Cool!  Windows-Phone7-Game

De laatste mededeling van Joe Belfiore betreft de Copy-and-Paste update. Net als de eeste iPhone zullen ook de eerste Windows Phoe 7 toestellen het zonder die functie moeten doen. Maar, niet getreurd, begin 2011 zal er een update uitgerold worden waar die functie wel in zit. Even geduld dus nog.

16u40: De presentatie eindigt met enkele video's waarin partners (Samsung, HTC, LG, Dell) vol lof spreken over Windows Phone 7. Tja, ik had ook niet echt verwacht dat die iets anders zouden roepen ;-)). WinPhone7-HTC-Statement

Na het officiele gedeelte zullen HTC, Samsung en LG ook alvast hun eerste Windows Phone 7 toestellen aan de verzamelde (blog)pers presenteren. Ik zal de komende uren, samen met Cowboy Dennis, een aantal videopreviews van de HTC HD7, de LG Optimus 7 en de Samsung Omnia 7 opnemen die de komende uren/dag ook online zullen verschijnen.

Wat wel jammer is, is dat Nederlandse versie van Windows Phone 7, en dus ook diensten als Xbox Live en de Windows Marketplace, pas medio 2011 uitgerold gaan worden. Met andere woorden. Je kunt vanaf 21 oktober in Nederland wel al een Windows Phone 7 toestel kopen van Samsung, HTC of LG, maar om de volledige gebruikerservaring te kunnen 'ervaren' zul je dus nog even moeten wachten. Zeker als je een gamer of applicatie addict bent ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.