Nieuws
12 oktober 2010 - Ron Smeets

Windows Phone 7 nu nog alleen geschikt voor early adopters?

Gisteren werd Windows Phone 7 officieel gepresenteerd voor de Amerikaanse en Engelse markt. Tegelijkertijd onthulden Samsung (Omnia 7), HTC (7 Trophy) en LG (Optimus 7)hun eerste Windows Phone 7 toestellen voor de Nederlandse markt. Die zullen alle drie tussen eind Oktober en begin November in de winkels verschijnen.

Microsoft Nederland benadrukte tijdens de inernationale presentatie van Windows Phone 7 dat het nieuwe OS bij ons officieel pas medio volgend jaar uitgerold gaat worden. Tot die tijd zal er dus ook nog geen Nederlandse versie beschikbaar zijn. Dat kan voor sommige gebruikers een (groot) nadeel zijn en daarom denk ik dat Windows Phone 7 bij ons voorlopig met name interessant zal zijn voor de zogenaamde (tech savvy) early adopters.

Het ontbreken van Nederlandse ondersteuning voor Windows Phone 7 betekent namelijk dat diensten als de Windows Martketplace en Xbox Live voorlopig niet niet beschikbaar zijn. Daar kun je nog wel omheen door een Amerikaans Windows Live account aan te maken (werkt alleen voor gratis Apps en -content omdat je anders ook een Amerikaanse credit card en factuur adres nodig hebt). Wat echter veel lastiger is, is het ontbreken support voor de Nederlandse taal. Dit merk je vooral bij het typen van SMS'jes en email's. Deze versie van Windows Phone 7 herkent dus geen Nederlandse woorden en als je de autocorrectie aan laat staan, dan worden veel woorden automatisch gecorrigeerd naar de Engelse taal (zie afbeelding hieronder). WinPhone-7-Keyboard-Zonder-NL

Met andere woorden, voor de 'gemiddelde' gebruiker, die gewend is een smartphone te kopen waarbij alle functies, liefst in het Nederlands, werken is Windows Phone 7 voorlopig nog geen optie. Ik hoop dat de fabrikanten, Microsoft en toch vooral ook de retailers daar rekening mee gaan houden als ze Windows Phone 7 toestellen gaan aanprijzen want anders kunnen die positeve eerste indrukken die Microsoft en Windows Phone 7 nu bij velen achterlaten als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer de eerste verhalen komen van consumenten die zich bekocht voelen omdat hen niet voldoende (of helemaal niet) is verteld dat alle functies en voordelen van Windows Phone 7 pas vanaf medio 2011 voor de volle 100% te gebruiken zijn in Nederland.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.